KONFERENCIJA ZA MEDIJE INICIJATIVE ZA ZAJEDNIČKO OBILJEŽAVANJE 500. OBLJETNICE REFORMACIJE

U čitaonici Biblijskog instituta u Zagrebu, 7. prosinca 2016. održana je Konferencija za medije inicijative za zajedničko obilježavanje 500. obljetnice reformacije  u Hrvatskoj. Ovom je konferencijom za medije započelo zajedničko obilježavanje navedene obljetnice.Nazočnima su se obratili biskup Branko Berić ispred Evangeličke crkve; biskup Jasmin Milić ispred Protestantske reformirane kršćanske crkve; pastor Željko Mraz ispred Saveza baptističkih crkava; pastor Mladen Dominić ispred Kristove crkve; nadglednik  Lazar Kovačević ispred Crkve Božje, pastor Mario Dučić ispred Crkve cjelovitog evanđelja, te pastor Giorgio Grlj, Predsjednik PEV-a.

Pastor Giorgio Grlj u uvodu je naglasio da događanja koja slijede tijekom sljedeće godine ne predstavljaju proslavu već obilježavanje onoga što čini identitet protestantskih i evanđeoskih crkava jer se u raskolima nema što posebno slaviti. Tri su cilja koja se želi postići:

1. Obilježiti, prisjetiti se i kritički valorizirati značajne povijesne događaje bez kojih današnji svijet ne bi bi takav kakav jes.
2. Hrvatskome društvu predstaviti često slabo vidljive crkve iz protestantske obitelji.
3. Potaknuti buduću, još bolju međusobnu suradnju. ‘Možda rezultati ove zajedničke inicijative neće biti odmah vidljivi’, rekao je Grlj, ‘ali se nadamo da će posijano sjeme donijeti dobroga roda, da ćemo našoj djeci ostaviti u nasljeđe neki trunak dobre volje za boljom suradnjom.’

Biskup Branko Berić je govorio o europskom kontekstu nastanka reformacije i njenom doprinosu ne samo duhovnosti već i kulturi, ekonomiji i općenito europskoj uljudbi.

Biskup Jasmin Milić je podsjetio na neprekinutu povijest reformiranih župa na području Hrvatske ‘čime s pravom i mi u Hrvatskoj obilježavamo 500-tu obljetnicu reformacije kao svoju obljetnicu.’

Sam program je u kratkim crtama predstavio Mladen Dominić. Održat će se tako međunarodni simpoziji, biblijska izložba, tiskat će se nekoliko knjiga, održati više okruglih stolova i tribina, zajedničkih bogoslužja, a sve bi trebalo kuliminirati svečanom akademijom u Lisinskom na sam Dan reformacije, 31. listopada 2017.

Odgovori