NA DANAŠNJI DAN: UBIJEN THOMAS BECKET

Na današnji dan, 21. prosinca 1170. godine ubijen je nadbiskup Thomas (Toma) Becket. Rođen je 21. prosinca 1119. u uglednoj obitelji. S deset godina učio je građansko i kanonsko pravo u Mertonovom prioratu u Engleskoj, a studije je nastavio u Parizu. Zbog vrlo dobrog poznavanja prava nadbiskup canterburyjski Teobald postavio ga je za arhiđakona, a kasnije je postao kancelar kralja Henrika II.

Nakon smrti nadbiskupa Teobolda kralj Henrik II izričito traži da se za novoga nadbiskupa postavi upravo Becket. Budući da su bili iznimno bliski u toj mjeri da je Becket često bio nazivan kraljevom desnom rukom, mnogi su očekivali da će Becket pomoći u smanjenju povlastica svećenstva na čemu je Henrik inzistirao. Iako Becket nije želio takvu čast, Crkva je 23. svibnja 1162. upravo njega izabrala da bude novi nadbiskup. Za svećenika je zaređen 2. lipnja, dok je 3. lipnja postavljen za nadbiskupa.

Becket je uporno provodio zamisli pape Aleksandra III koji je zahtijevao potpunu neovisnost Crkve od civilnih autoriteta, a što je bilo u suprotnosti s kraljevim planovima. Njihov dobar odnos kao i prijateljstvo prekida se 1. listopada 1163. kada je Becket javno odbacio mogućnost da civilni autoriteti određuju crkvenu politiku. Posljednji kraljev pokušaj da odvoji engleske klerike od politike Rima propao je 30. siječnja 1164. kada je Becket kao nadbiskup odbacio šesnaest konstitucija kralja Henrika II.

Budući da više nije imalo smisla nagovarati Becketa na vjernost, kralj ga je pred Velikim vijećem u Northamptonu 8. listopada 1164. optužio za preziranje kraljevske vlasti. Becket ovime biva prisiljen povući se u izgnanstvo u Francusku gdje je dočekao izmirenje Henrika II i pape Aleksandra III. Becket se 1170. vratio u svoju katedralu da bi već 29. prosinca bio ubijen u canterburyjskoj katedrali od strane kraljevskih vitezova. Papa ga je nakon tri godine proglasio svetim a dokumenti onoga vremena govore da se spomendan obilježavao po cijeloj Europi. Kralj Henrik je, 12. srpnja 1174. priznao poraz te je javno pred očima naroda učinio pokoru u katedrali pred grobom Thomasa Becketa.

Becketov spomendan je 29. prosinca a posebno je svečano u njegovoj katedrali u Canterburyju kada nadbiskup canterburyjski održava posebno bogoslužje u spomen na ubijenog nadbiskupa. Rimokatolička Crkva na današnji dan također spominje Becketa u svojim molitvama. Protestantska reformirana kršćanska Crkva kao dio anglikanskog i reformiranog kršćanstva uzima 29. prosinac kao dan Thomasa Becketa.

Godine 1964. snimljen je poznati film o Thomasu Becketu.

  • IPA

Odgovori