MOLITVENA OSMINA ZA JEDINSTVO KRŠĆANA

Od 18. do 25. siječnja obilježava se Molitvena osmina za jedinstvo kršćana. Protestantska reformirana kršćanska crkva u Hrvatskoj aktivno je sudjelovala na nekoliko molitvenih bogoslužja u Zagrebu i Osijeku.

kod-evangelika
Biskup Jasmin Milić (Foto: Nevenka Špoljarić)

U Osijeku je 20. siječnja 2017. održano ekumensko bogoslužje u Evangeličkoj crkvi na kojem je, pored domaćina i predstavnika Rimokatoličke, Reformirane kalvinske i Baptističke crkve sudjelovao i biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH, dr.sc. Jasmin Milić. U svom obraćanju nazočnima naglasio je tri bitne činjenice koje nas trebaju poticati na promišljanje o jedinstvu kršćana: Naše međusobno zajedništvo potvrda je našeg zajedništva s Kristom,  čini nas autentičnim u našem evangelizacijskom poslanju te nas priprema za vječno zajedništvo jednih s drugim i s Gospodinom.

IKA o ekumenskom bogoslužju u Evangeličkoj crkvi u Osijeku

U Zagrebu je, 22. siječnja održano središnje ekumensko bogoslužje u Baptističkoj crkvi. Protestantsku reformiranu kršćansku crkvu,  predstavljao je župnik zagrebački, vlč. Jasmin Koso koji je u svojem obraćanju naglasio važnost osobnog razumijevanja Kristove smrti, uskrsnuća i njegova ponovnoga dolaska. Razumijevanje Kristovog djela koje je učinjeno iz ljubavi radi svakoga od nas, učinit će da i mi ljubimo druge.

IKA o ekumenskom bogoslužju u Baptističkoj crkvi u Zagrebu

U utorak, 24. siječnja, u osječkoj Protestantskoj reformiranoj kršćanskoj crkvi Dobroga

16295582_1767310253591698_1337452928_n
Biskup Janos Kopacsi Kettos)

Pastira održana je Molitva kršćanskog zajedništva na kojoj su uz domaćine nazočili predstavnici Reformatske kršćanske crkve Mađara u RH: Biskup Janos K. Kettos i župnik iz Suze Đuro Varga te Starokatoličke crkve: župnik šaptinovački Stjepan Topolski. U ime laika govorio je   promicatelj ekumenizma, vjernik Rimokatoličke crkve gospodin Zorislav Horvat.

Večernju molitvu po Knjizi zajedničkih molitava predvodio je, te nazočnima uputio par prigodnih riječi, biskup PRKC Jasmin Milić. U svojoj homilji naglasio je da je kršćansko zajedništvo volja Božja jer je Krist za to molio. Zajedništvo potvrđuje naš odnos s Gospodinom te nas čini autentičnim svjedocima  evanđelja.

16295172_1767309430258447_465296786_n
Vlč. Stjepan Topolski

U svojim su obraćanjima svi sudionici naglasili važnost iskrenog zajedništva u ljubavi koja prepoznaje drugoga i drugačijega kao dijete Božje. Biskup Kettos je podsjetio na važnost iskrenog prihvaćanja jedni drugih jer svi imamo istoga Boga za Oca i istoga spasitelja. Vlč. Đuro Varga upoznao je nazočne s glavnim idejama ovogodišnje Molitvene osmine a vlč Stjepan Topolski je istaknuo pogubnost licemjernog međusobnog odnosa. Naše zajedništvo mora biti iskreno, u ljubavi i iskazano konkretnim prihvaćanjem jedni drugih u našoj različitosti.

Ovogodišnji molitveni program pripremile su crkve iz Njemačke, u kontekstu 500. obljetnice Reformacije. “Crkve u Njemačkoj su se suglasile da spomen Reformacije u ekumenskoj zajednici treba obilježavati kao blagdan Kristov” jer: “Usredotočenje na jezgru kršćanske vjere, Isusa Krista i njegovo djelo pomirenja, omogućuje ekumenskim partnerima Evangeličke Crkve u Njemačkoj (Rimokatoličkoj i Pravoslavnoj Crkvi, baptistima, metodistima, menonitima i drugima), da se uključe u obilježavanje spomena Reformacije”

  • IPA

Odgovori