ODRŽANA EKUMENSKA MOLITVA ŽENA U OSIJEKU

U rimokatoličkoj župi Preslavna imena Marijina u Osijeku, dana 3. ožujka 2017. održano je ekumensko bogoslužje povodom Svjetskog molitvenog dana. U bogoslužju su sudjelovale žene iz Rimokatoličke, Grkokatoličke, Pravoslavne, Evangeličke, Protestantske reformirane, te Baptističke crkve. Molitvu pod geslom: “Jesam li nepravedan prema sebi” ove su godine priredile žene iz različitih kršćanskih denominacija Filipina.17124999_10212713354087467_238062637_n

U ovogodišnjem bogoslužju Svjetskoga molitvenog dana upoznajemo nekoliko filipinskih žena koje će nam pričati o svome teškom životu i mukotrpnom radu. Pritisnute ekonomskom situacijom, da bi prehranile svoje obitelji, migriraju u urbana središta i druge države. Jedva uspijevaju završiti osnovnu školu i završavaju kao kućne pomoćnice. Često zlostavljane i izrabljivane, trpe ekonomsku nepravednost. Predstavljaju nam i dio filipinske povijesti, zemljopisna obilježja, kulturu i vjeru, pozivajući nas na štovanje Boga.

U središtu bogoslužja razmišljanje je o Kraljevstvu nebeskom koje je predstavljeno kroz 17140877_10212713347287297_120947812_nprispodobu o vinogradaru i radnicima, zapisano u Matejevu evanđelju. Dok se radnici bune i prigovaraju jer su svi dobili jednaku plaću, a nisu svi jednako radili, Isus ne vidi ništa spornoga u velikodušnom davanju. Provokativna tema koju je izabrao odbor filipinskih žena Jesam li nepravedan prema tebi? otvara brojna pitanja o tome kakvo je uistinu Kraljevstvo nebesko, jer vrijednosti Kraljevstva nisu one iz vanjskoga svijeta. Naša vrijednost nije u tome što imamo i tko smo u ovome svijetu. Isus nam nudi bezuvjetnu ljubav, ne čini nikakvu razliku među ljudima, nudi nam odnos sa sobom u kome se možemo ostvariti u svojoj punini, dajući svoj puni potencija na izgradnju Kraljevstva nebeskog. Na to smo pozvani kao kršćani i u tome se krije odgovor na pitanje Jesam li nepravedan prema tebi?

U Hrvatskoj se Svjetski molitveni dan obilježava u Rijeci, Zagrebu, Bjelovaru, Vinkovcima, Vukovaru i Osijeku.

 

Odgovori