NOVA KNJIGA – POVIJEST NJEMAČKIH EVANGELIKA NA HRVATSKOM PROSTORU

Ovih dana je iz tiska izašla  knjiga autora Vatroslava Župančića  pod naslovom  POTRAGA ZA DOMOVINOM – Mala povijest njemačkih evangelika na hrvatskom prostoru. Knjiga je tiskana povodom 500. obljetnice Reformacije u izdanju Kršćanskog centra Dobroga Pastira (Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH) i Protestantskog teološkog učilišta “Mihael Starin” iz Osijeka.

Protestantizam na današnjem hrvatskom prostoru prisutan je od samoga vremena reformacije, odnosno od 16. stoljeća. Dvije konfesije (Augsburška odnosno evangeličko-luteranska i helvetska odnosno reformirano-kalvinska) razvijale su se i opstajale kroz stoljeća, kako među malobrojnim Hrvatima protestantima tako i među Mađarima, Nijemcima, Česima i Slovacima koji su živjeli i žive na ovim prostorima. Ta je povijest još uvijek nedovoljno istražena, posebice kada se radi o Nijemcima protestantima (evangelicima i reformiranima) koji su na ovome prostoru živjeli i djelovali do Drugoga svjetskoga rata. I ne samo da je nedovoljno istražena već je gotovo zaboravljena.

Vatroslav Župančić je u svojem magistarskom radu na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu pod vodstvom mentora prof. dr.sc. Ive Banca, istražio i javnosti predao do sada manje poznate ili nepoznate činjenice o njemačkoj evangeličkoj crkvi na hrvatskom prostoru, promatrajući njezino djelovanje u političkom, društvenom, nacionalnom i vjerskom kontekstu. Predstavlja nam pojedine njemčake evangeličke župe kao i značajne osobe.

Popp-ordeni
Biskup dr. Phillip Popp

Sudbina Nijemaca evangelika neodvojiva je od sudbine njemačkog naroda koja ih je na ovom prostorima zadesila nakon Drugog svjetskog rata. Tragičan kraj Phillipa Poppa, evangeličkog biskupa u Kraljevini Jugoslaviji te za vrijeme tzv. Nezavisne države Hrvatske zasigurno je pokazatelj namjera novih komunističkih vlasti da se na ovim prostorima eliminira i njemačka Evangelička crkva kao takva. Taj je plan u velikoj mjeri nažalost i realiziran.

U ovoj jubilarnoj godini 500. obljetnice reformacije prigoda je da se vrijedan rad Vatroslava Župančića podastre javnosti i u vidu knjige, koja je važan izvor ali izazov za daljnje proučavanje povijesti Nijemaca evangelika u Hrvatskoj.

 

  • IPA

 

Odgovori