PAPA: RIMOKATOLICI SMIJU SLAVITI EUHARISTIJU S ANGLIKANCIMA

Posjet pape Franje Anglikanskoj župi u Rimu još uvijek razveseljava kako koncilske Katolike tako i Anglikance. Papa je otvoreno i javno odgovarao na pitanja onih koji su se okupili u crkvi Svih Svetih a među pitanjima je bilo i ono o zajedničkom euharistijskom slavlju anglikanaca i rimokatolika. Ovo je papin odgovor:

Imao sam prijateljske odnose s anglikancima u Buenos Airesu jer je stražnja strana župne crkve vezana s anglikanskom katedralom. Bio sam prijatelj s biskupom Gregoryem Venablesom, jako dobar prijatelj. No, postoji još jedno iskustvo: Na sjeveru Argentine nalaze se anglikanske misije koje rade sa starosjedilačkim stanovništvom gdje anglikanski biskup i katolički biskup zajedno rade i podučavaju. Kada ljudi nedjeljom ne mogu ići na katoličko misno slavlje onda odlaze na anglikansko, a anglikanci idu na katoličko jer ne žele da im nedjelja prođe bez misnog slavlja, oni sve rade zajedno. Ovdje [u Vatikanu] Kongregacija za nauk vjere to zna. Zajedno rade humanitarne akcije. Tamo su biskupi prijatelji, i obje zajednice su prijateljske. Mislim da je to bogatstvo koje naše mlade Crkve mogu donijeti u Europu – crkvama s velikom tradicijom.

Istina je da je ekumenizam lakši u mladim crkvama, ali ja vjerujem da je ekumenizam možda snažniji u svome teološkom istraživanju u zrelijim crkvama, gdje ima iskusnu teologiju u proučavanju povijesti, teologije, liturgije, kao i Crkve. I mislim da će nam činiti dobro, kako bi obje crkve odavde, iz Europe, slale bogoslove da dobiju pastoralno iskustvo u mladim Crkvama, kako bi nešto naučili. Znamo da mnogi iz mladih crkava dolaze na studije u Rim, barem katolici tako čine. No naše bogoslove treba slati tamo da uče od mlade Crkve kako bismo se obogatili. Ekumenizam je lakši tamo, lakši je, no to ne znači da je površan, ne, taj ekumenizam nije površan. Oni ne pregovaraju o vjeri i identitetu. Na sjeveru Argentine, starosjedilac će vam reći: „Ja sam anglikanac, no biskup mi nije ovdje, župnik mi nije ovdje, velečasni nije ovdje… a ja nedjeljom želim slaviti Boga i zato idem u katoličku katedralu”, ili obrnuto. To su bogatstva mladih crkava. Ne znam, to je ono što mi pada na pamet kada me to pitate.

Papa je nastavio: Evo upravo sa suradnicima planiram put u Južni Sudan. Zašto? Zato što su mi došli biskupi. Anglikanski, prezbiterijanski i katolički; njih troje su došli. Došli su ZAJEDNO da mi kažu “Molimo Vas dođite u Južni Sudan, barem na jedan dan, ali nemojte dolaziti sami, dođite s Justinom Welbyem, nadbiskupom Canterburyja”.

  • VATICAN PRESS
  • NOVUS ORDO WATCH

Odgovori