ACNA POTVRDILA “STATUS QUO” O REĐENJU ŽENA

Nakon višednevnih okupljanja biskupski kolegij Anglikanske Crkve Sjeverne Amerike donio je odluku o svećeničkom ređenju žena u toj provinciji.

IZJAVA Zahvalni smo što smo primili i temeljno razmotrili petogodišnju studiju Teološke radne skupine o Svetim redovima, i priznajemo da postoje različiti ekleziološki principi i hermeneutika koji mogu biti prihvatljivi unutar anglikanizma, što može dovesti do različitih zaključaka o svećeničkom redu žena. Međutim, također priznajemo da je praksa ređenja žena nedavna inovacija za apostolsku tradiciju i katolički red. Slažemo se da nema dovoljno potvrda unutar Svetoga pisma da prihvatimo žensko svećenstvo kao standardnu ​​praksu u čitavoj provinciji. Međutim, nastavljamo priznavati da pojedine biskupije imaju ustavnu ovlast da žene zaređuju za svećeništvo.

OBVEZE Kao biskupski kolegij, priznajemo da naša provincija nije uspjela adekvatno potvrditi službu svih kršćana kao temeljnih agenata djela Evanđelja. Nismo učinkovito podučavali i opremili sve kršćane, muškarce, a posebno žene, laike i zaređene da ispune svoje pozive i službe u djelu Božjeg kraljevstva. Zbog toga se kajemo i obvezujemo se ozbiljno raditi prema daleko većem oslobeđanju cijele Crkve u njezinoj Božjoj misiji. Na konklavu smo se susreli kako bismo molili, slavili, proučavali, razgovarali i dobro saslušali jedni druge. Obvezujemo se krenuti naprijed u jedinstvu kako bismo nastavili biti svjedočanstvo i djelo koje nam je Bog dao u Sjevernoj Americi (Efežanima 4,1-6, Ivan 17). Pozivamo i podupiremo sve članove Provincije da nam se pridruže u ovom nastojanju razvijanja misije i službe svih Božjih naroda.

Ovu odluku jednoglasno je usvojio Kolegij biskupa Anglikanske Crkve u Sjevernoj Americi.

  • ACNA

Odgovori