EVANGELIČKA SINODA WÜRTTEMBERGA ODBACILA BLAGOSLIVLJANJE HOMOSEKSUALNIH PAROVA

Na sinodi Evangeličke zemaljske crkve (Landeskirchen) Württemberga koja je održana u Stuttgartu od 27.-29. studenog odbačen je prijedlog rješenja kojim bi pojedinim župnicima, koji bi to željeli, bilo omogućeno blagoslivljanje homoseksualnih parova.

Ovaj slučaj je tek dio kampanje kojom liberalna udruženja unutar zemaljskih crkava u Njemačkoj nastoje uvesti sekularni svjetonazor. Podsjetimo da je ove godine njemački parlament usvojio zakon „Brak za sve“ kojim se na državnoj razini homoseksualni brak izjednačava s heteroseksualnim brakom.

Ovi događaji izazvali su rasprave i naišle na odobravanje među nekim predstavnicima Evangeličke crkve Njemačke (EKD). Ta crkva je podijeljena na zasebne pokrajine s velikom autonomijom ali im je zajedničko da se financiraju crkvenim porezom iz državnog proračuna te da svećenstvo ima status državnih službenika. Osim brojnih privilegija Evangelička crkva u Njemačkoj ima i tradiciju prilagodbe kulturi vladajućih što se u sociološkim terminima naziva i „kulturprotestantizmom“. Ipak, homoseksualnim agendama koje su preuzele neke zemaljske crkve u Njemačkoj glasno su se usprotivile mnoge javne osobe kao i poznati teolozi poput Uricha Parzanyja i Petera Hahnea.

U Württembergu je situacija nešto drugačija zbog jakog pokreta pijetizma, vjerskog laičkog pokreta koji gaji biblijski i konzervativni svjetonazor. Centar pokreta nalazi se u Suttgartu i okolici (Korntal) gdje se bilježi i najveća posjećenost crkava u Njemačkoj. Ove jeseni je i Evanđeoska alijansa Njemačke (DEA), koja okuplja dio evangelikalnih kršćana i brojne slobodne crkve objavila dokument u kojem javno zastupa konzervativni kršćanski stav po kojem je brak isključivo zajednica između jednog muškarca i jedne žene.

  • Vatroslav Župančić
  • IPA
  • ELK-WUE

Odgovori