TKO JE BISKUP REFORMIRANE KRŠĆANSKE KALVINSKE CRKVE U HRVATSKOJ?

Nedavno je u međureligijskoj emisiji HRT-a “Duhovni izazovi” objavljena vijest da je izabran novi biskup Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj vlč. Péter Szenn, aktualni župnik ove crkve u Hrastinu.

25437316_10215498583116452_1992325890_n
Vijest o izboru Petera Szenna za biskupa u Új Magyar Képes Újság od 16.11.2017. 

Vijest o izboru novoga biskupa prenijeli su i drugi mediji kako u Hrvatskoj tako i u Mađarskoj. Istu vijest je objavio i časopis na mađarskom jeziku (za Mađare u Hrvatskoj) Új Magyar Képes Újság od 16. 11. 2017. U tome se članku navodi da je na sinodi Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Lugu koja se održala 12.11.2017. izabran Péter Szenn za biskupa, da je zamijenio dosadašnjeg biskupa Lajosa Csáti Szabóa  te da je studirao u Šarošpataku (Sárospatak u Mađarskoj) i u Osijeku  (gdje je i diplomirao na Visokom evanđeoskom teološkom učilištu) da je oženjen te da je otac petero djece.  Vijest je objavila i službena web stranica Reformirane crkve u Mađarskoj koju možete vidjeti ovdje

Kao novoizabrani biskup nedavno je nastupio i u religijskoj emisiji HRT -a Ekumena.

 

No, uvidom u službene stranice Reformirane  kršćanske kalvinske crkve

pic_otagusipgonc07
Lajos Csáti Szabó        Izvor: http://tirek.hu

(http://reformator.hr) i dalje stoji da je biskupski ured u Lugu te da je biskup ove Crkve  Lajos Csáti Szabó. Isti je dana 13.12.2017. kao svjedok u jednom sudskom sporu na Općinskom sudu u Osijeku izjavio da je on biskup Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj.  Kontaktirali smo i sjedište (bivšeg ili aktualnog?) biskupa Csátia te smo dobili informaciju da je to još uvijek broj biskupskog ureda u Lugu. Stoga, obzirom na zbrku koja se nakon sinode ove Crkve u Lugu od 12.11.2017. godine pojavljuje, postavlja se opravdano pitanje tko je doista njezin biskup?

Reformirana kršćanska kalvinska crkva u Hrvatskoj jedna je od dvije reformirane denominacije u Hrvatskoj (druga je Reformatska kršćanska crkva Mađara u Hrvatskoj) koju uglavnom čine etničke mađarske župe.  Crkveno uređenje im nije episkopalno već sinodalno-prezbiterijalno, a biskup koji zapravo ima funkciju moderatora ili kako se to prije na prostorima Austro-ugarske nazivalo superintendenta bira se na mandat od šest godina. Nakon isteka mandata, ukoliko nije ponovno izabran, župnik koji je obnašao službu biskupa nastavlja služiti kao župnik. Dakle, služba biskupa je više administrativne prirode.

Za razliku od ovakvoga razumijevanja biskupske službe, Protestantska reformirana kršćanska crkva u RH jest uistinu episkopalno ustrojena Crkva, drži do apostolskog naslijeđa te je biskupski red jedan i najviši red od tri svećenička reda (đakon, prezbiter i biskup). Biskup se posvećuje doživotno a u pravilu aktivno služi kao biskup do odlaska u mirovinu.

  • Naslovna fotografija: izvor http://www.kepesujsag.com
  • IPA

Vezane vijesti: Poništen izbor biskupa Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj?

 

Odgovori