PONIŠTEN IZBOR BISKUPA REFORMIRANE KRŠĆANSKE KALVINSKE CRKVE?

Kako smo u subotu, 16. prosinca 2017. objavili, došlo je do određenih nesporazuma unutar Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj po pitanju izbora novoga biskupa. Da podsjetimo, mediji su objavili da je na Sinodi ove Crkve u Lugu,  12.11.2017. za biskupa izabran vlč. Péter Szenn, župnik iz Hrastina te da službu biskupa naslijeđuje od prečasnog  Lajosa Csáti Szabóa iz Luga. No,  Lajos Csáti Szabó i dalje se u javnosti predstavlja kao biskup što je stvorilo zbrku pa je postalo nejasno tko je doista biskup.

Tko je biskup Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj?

Kako IPA neslužbeno doznaje, jedan dio Crkve tvrdi da je Sinoda u Lugu od 12.11. 2017. poništena te je time i izbor  Péter Szenna za biskupa nevaljan. No,  Péter Szenn najavljuje svoje biskupsko posvećenje za 18.01.2017. pa je evidentno da je situacija i nadalje nejasna.

Ukoliko je doista došlo do poništenja Sinode, ovo ne bi bio prvi ovakav slučaj u ovoj Crkvi. Naime, na prvoj Sinodi Reformirane kršćanske crkve u Hrvatskoj koja se također održala u Lugu 7.11.1998. godine a na kojoj su sudjelovali predstavnici svih tada reformiranih župa, dotadašnji biskup Endre Langh (koji je do tada bio samo izabran ali do tada neposvećen za biskupa) smijenjen je sa biskupske službe te je izabrano sedmeročlano povjerenstvo koje je trebalo pripremiti slijedeću Sinodu zakazanu za početak 1999. godine. Dva mjeseca nakon ove Sinode, iako više nije imao nikakvih ovlasti, bivši biskup Endre Langh, zajedno s predstavnicima razrješenog Sinodalnog vijeća, poništava odluke Sinode pa tako i svoju smjenu.  Jasno je da je legalnost ovakvoga čina upitna.  Izabrano Povjerenstvo bez dva člana je nastavilo s radom, održalo novu Sinodu, dok je Endre Langh sa svojim istomišljenicima organizirao drugu Sinodu. Evidentno je došlo do podjele koja traje i do danas i koja je dovela do organizacije dvije Crkve: Reformatske kršćanska crkva Mađara u Hrvatskoj i Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj. Pravno gledajući, Reformatska kršćanska crkva Mađara u Hrvatskoj ima kontinuitet i direktni je pravni sljednik Reformirane kršćanske crkve u Hrvatskoj dok se Reformirana kršćanska kalvinska crkva u Hrvatskoj, tada pri Državnom zavodu za statistiku evidentirala tek 1999. godine, dakle nakon poništenja Sinode iz 1998. godine. Ove dvije Crkve većinom čine etničke mađarske župe, dok su se hrvatske župe 2001. godine organizirale u Protestantsku reformiranu kršćansku crkvu u Hrvatskoj.

25564681_10215532233357687_268745689_n
Sporni akt o poništenju sinode Reformirane kršćanske crkve u Hrvatskoj od 7.11.1998. godine

Reformirana kršćanska kalvinska crkva ima sinodalno-prezbiterijalni model upravljanja. Sinoda ima najvišu zakonodavnu vlast u Crkvi i odluke Sinode može poništiti samo Sinoda. Biskup se ne bira trajno kao što je to u episkopalno uređenim crkvama već na mandat od šest godina. Biskupska služba je administrativna. Biskup nema autoritet mimo Sinode. On samo provodi odluke Sinode odnosno Sinodalnoga vijeća.

Nažalost, po svemu sudeći nelegalno poništenje Sinode iz 1998. godine prouzročilo je probleme među reformiranim kršćanima što je dovelo i do podjele na tri Reformirane jurisdikcije u Republici Hrvatskoj  Nadamo se da sadašnja situacija u Reformiranoj kršćanskoj kalvinskoj crvi u Hrvatskoj neće prouzročiti novu podjelu.

  • IPA
  • Naslovna fotografija: http://www.parokia.hu

 

 

Odgovori