VIDEO – POSVEĆEN NOVOIZABRANI BISKUP REFORMIRANE KRŠĆANSKE KALVINSKE CRKVE U HRVATSKOJ

Nakon nejasnoća oko izbora novoga biskupa Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj, Pétera Szenna, danas je u Hrastinu ipak obavljeno njegovo posvećenje.

Poništen izbor biskupa Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj

26943107_1000129133461660_279976887_nLiturgiju je predvodio Bogárdi Szabó István, biskup Podunavske biskupije sa sjedištem u Budimpešti i predsjednik Sinode Mađarske reformirane Crkve, a obred posvećenja  obavio je  Béla Kató, mađarski reformirani biskup Erdelja u Rumunjskoj. U obredu posvećenja sudjelovali su i reformirani biskupi iz Debrecina u Mađarskoj, te mađarski reformirani biskupi iz Slovačke i Srbije. Rimokatoličku crkvu predstavljao je nadbiskup Đakovačko-osječki , mons. Đuro Hranić, te biskup Požeške biskupije i predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog, mons. Antun Škvorčević. Evangeličku je crkvu predstavljao biskup Branko Berić.

Među nazočnima nije bilo nekoliko župnika Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj, kao ni prethodnog biskupa,  Lajosa Csáti Szabóa.

26804733_1772685459468585_3185262376423486817_n
Izvor: Reformatus hu Foto: Vargosz

Bogoslužje je održano na mađarskom jeziku.  U Crkvi je bila istaknuta državna zastava Republike Mađarske, dok hrvatske državne zastave nije bilo. Novoizabrani biskup Szenn je na svojoj službenoj odjeći nosio stari simbol Mađara kao i sadašnji službeni grb Republike Mađarske. Na kraju se pjevala i mađarska nacionalna himna, također bez pjevanja hrvatske himne. Time je zapravo Reformirana kršćanska kalvinska crkva u Hrvatskoj opetovano potvrdila da je nacionalna crkva Mađara, iako nerijetko ističu kako imaju u svojim redovima Hrvata, Čeha i ostalih. Isticanje samo mađarske državne zastave i pjevanje mađarske nacionalne himne, bez hrvatske zastave i himne pokazatelj je nepoštivanja Republike Hrvatske ali i vjernika drugih narodnosti u Reformiranoj kršćanskoj kalvinskoj crkvi u Hrvatskoj.

Reformirana kršćanska kalvinska crkva u Hrvatskoj ima sinodalno – prezbiterijalno ustrojstvo. Biskup se bira se na mandat od šest godina. Biskupi su zapravo samo moderatori crkve i nemaju niti apostolsko naslijeđe, niti episkopalnu vlast u crkvi.

Reformirana kršćanska kalvinska crkva u Hrvatskoj prvi se puta, nakon podjele u Reformiranoj kršćanskoj crkvi u Hrvatskoj evidentirala 1999. godine a sadašnjim nazivom djeluje od 2005. godine. Prvi biskup ove crkve bio je Endre Langh nakon što je poništio odluke Sinode održane u Lugu 7.11.1998. na kojoj je bio smjenjen.

G.O.

Cjeli snimak posvećenja možete vidjeti ovdje

Video – Obred posvećenja Pétera Szenna za biskupa

  • IPA

 

 

Odgovori