KOLUMNA: POŠTUJE LI NOVI BISKUP REFORMIRANE KALVINSKE CRKVE HRVATSKU DRŽAVU?

Sve poštujte, bratstvo ljubite, Boga se bojte, kralja častite. (1.Pet.2, 17)

Demokratsko i sekularno okružje zapadnog tipa predstavlja; nesavršeni ali do sada najbolji balans odnosa Crkve i svjetovne vlasti koji je stoljećima bio obilježen raznim napetostima : od otvorenih progona prvih stoljeća, do priznanja, ponekad i protuevanđeoskog suradništva te pokušaja instrumentaliziranja Crkve u svrhu interesa ideologija i režima.

Zadnjih četvrt stoljeća Hrvatska i njeni građani konačno su dobili priliku dijeliti demokratske vrijednosti kao i visoki stupanj vjerskih sloboda.

Međutim neki događaji pokazuju kako se i ove tekovine mogu zloupotrijebiti u svrhu uskih ciljeva i to od strane onih koji se nazivaju predstavnicima evanđeoske poruke; poštovanja i jedinstva.

Nedavno je u mjestu Hrastin pored Osijeka u službu biskupa Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj, na mandat od šest godina posvećen Péter Szenn. Radi se o jednoj od najstarijih reformiranih župa na hrvatskom prostoru, stoga je taj događaj bio važan i za hrvatski protestantizam uopće.

Međutim; onog „hrvatskog“ je u Hrastinu bilo vrlo malo. Naime služba posvećenja održana je na mađarskom jeziku. U Crkvi je bila istaknuta državna zastava Republike Mađarske, dok hrvatske državne zastave nije bilo. Novoizabrani biskup Szenn nosio je odoru sa simbolima i grbom Mađarske te krunom Sv. Stjepana. Na kraju se pjevala mađarska nacionalna himna, također bez pjevanja hrvatske himne „Lijepe naše“.

Ovakav primjer favoriziranja jedne etničke zajednice i zemlje te nepoštovanje prema državi u kojoj se unatoč mnogim izazovima ostvaruju velika manjinska i vjerska prava, Hrvatska nije vidjela od vremena velikosrpske agresije.

Također ovakav stav šteti ugledu jedne povijesno ukorijenjene Crkve koja je na ovaj način (nadamo se nehotice) zaboravila svoje evanđeosko poslanje i proklamirane vrijednosti: poštovanja, jedinstva i suradnje.

Postavlja se ipak legitimno pitanje: dali će jednako tako predstavnici Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj, „zaboraviti“i na marginu staviti novac kojega dobivaju od strane proračuna Republike Hrvatske?

Prema javno dostupnim podacima radi se o iznosu od skoro milijun kuna samo za prošlu godinu, te sukladno tome porezni obveznici Hrvatske s pravom mogu očekivati da će Reformirana kršćanska kalvinska crkva u buduće pokazati više obazrivosti i poštovanja prema Hrvatskoj.

Autor: Vatroslav Župančić


Vatroslav Župančić je teolog i povjesničar. Trenutno služi kao propovjednik Evangeličke metodističke Crkve u Njemačkoj.

Vezane vijesti: 

VIDEO – POSVEĆEN NOVOIZABRANI BISKUP REFORMIRANE KRŠĆANSKE KALVINSKE CRKVE U HRVATSKOJ

PONIŠTEN IZBOR BISKUPA REFORMIRANE KRŠĆANSKE KALVINSKE CRKVE?

TKO JE BISKUP REFORMIRANE KRŠĆANSKE KALVINSKE CRKVE U HRVATSKOJ?

PRAVNA OSOBNOST I PRAVNI KONTINUITET REFORMATSKE CRKVENE OPĆINE KNEŽEVI VINOGRADI

Odgovori