MOLITVA KRŠĆANSKOGA ZAJEDNIŠTVA U OSIJEKU, 2018.

20180119_174340Dana 19. siječnja 2018. godine, u Crkvi Dobroga Pastira u Osijeku održano je tradicionalno treće ekumensko molitveno bogoslužje pod nazivom MOLITVA KRŠĆANSKOGA ZAJEDNIŠTVA. Molitva se održava u okviru molitvenog tjedna za jedinstvo kršćana (molitvena osmina) koji tradicionalno traje od 18. do 25. siječnja.

Večernju molitvu po Knjizi zajedničkih molitava predvodio je biskup Jasmin Milić, koji je također održao i prigodnu propovijed o počecima ekumenskog pokreta, Isusovog naloga da budemo jedno, ukazao na različite poglede na ekumenizam od strane rimokatolika, pravoslavnih i protestanata te se osvrnuo na izazove pred kojima je danas iskreno kršćansko zajedništvo.
20180119_17481920180119_175625Bogoslužju su nazočili biskup Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj Janos Kopácsi Kettős , starokatolički župnik iz Šaptinovaca Stjepan Topolski, baptistički pastor – pripravnik iz Osijeka Josip Dobutović te nadglednik Crkve Božje u Hrvatskoj Matej Lazar Kovačević. Svi su u svojim nagovorima naglasili važnoj kršćanskoj jedinstva koje se ne mora manifestirati u vidljivom institucionalnom zajedništvu, no mora biti vidljivi znak Josip Dljubavi nas koji se imenom Kristovim zovemo.

20180119_171652Nadahnutim pjevanjem skup je uzveličao i pastor Evanđeoske pentekostne crkve iz Belog Manastira, Boško Hinek.

Iako Protestantska reformirana kršćanska crkva u RH nije službeno dio Ekumenske koordinacije osječke regije (ne zato što ona to ne želi biti već zbog neekumenskog odnosa pojedinih članica prema drugim crkvama), ona ipak već treću godinu neovisno organizira molitvene susrete kojima je za cilj da okupi kršćane iz različitih tradicija, ne na formalnu molitvu nego na iskreno kršćansko zajedništvo, kako to i naziv ovih susreta govori.

Jasmin Milić, PRKC, SMO, Osijek,25.1.18.Posljednja večer ekumenskog hoda u gradu Osijeku bila je u Baptističkoj osječkoj crkvi. Na ovome molitvenom slavlju sudjelovao je i biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH, Jasmin Milić.

Bogoslužje je predvodio pastor pripravnik SMO završila kod baptista u Osijeku,25.1.18.Josip Dobutović koji je održao nadahnutu propovijed o tomu što doista znači biti u Kristu jedno i za što je doista Isus molio u svojoj prvosvećeničkoj molitvi. Osim biskupa PRKC sudjelovali su i biskup Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj Peter Sen, predstavnik Evangeličke crkve u Hrvatskoj Samir Vrabec te rimokatolički đakon Ivan Kunčević. Skupu se u ime katoličke molitvene zajednice MIR obratio Krešimir Pećar te pravoslavna vjernica Nataša Vukadinović.Zajednička molitva predstavnika kršćanskih Crkava u Osijeku, kod baptista,25.1.18.

  • IPA
  • Fotografije iz baptističke crkve: Nevenka Špoljarić

Odgovori