IVO ZMAILA – EVANGELIČKI PROPOVJEDNIK, VJEROUČITELJ I PASTOR

Johann (Ivo) Zmaila rođen je u Karlovcu 19. ožujka 1855. godine. Njegovo duhovno buđenje dogodilo se u susretu s kolporterima Biblijskog društva koji su djelovali u Hrvatskoj. Zmaila sam navodi da je počeo  učiti bravarski zanat kada je imao 15 godina. S 18 godina je morao napustiti svoju kuću i otići u tuđinu gdje je savršio zanat i ne samo to nego je i upoznao svoga Spasitelja Isusa Krista.  To se dogodilo preko dragog prijatelja Žigera, koji je djelovao tada kao suradnik kolportera Palmera i Uhlmana u Zagrebu. U nadi da može bolje služiti svom narodu on je uputio molbu misijskom odboru u Švicarsku. Imao je želju propovijedati radosnu vijest svojim sunarodnjacima u Hrvatskoj i Bosni.

1885
Johann (Ivo) Zmajla, treći red, prvi s desna.

Pohađao je misijsku školu misije Pilgermission, St. Chrischona u Baselu, Švicarska (od 1881.-1885.). Radi se o školi misijske pripreme koju su osnovali pijetisi 1840. godine i objedinjavala je evangelike reformirane a u suradnji s anglikancima. Misionari su išli u britanske kolonije, Kinu, Afriku i sl. a podupirali su crkveni rad i u Hrvatskoj. Povezani s Baselskom misijom i Britanskim biblijskim društvom djelovali su i u južnoslavenskim zemljama.

Sukladno svojoj želji, Zmaila je  kao Hrvat  poslan u Hrvatsku sa željom da tamo djeluje misijski. Njegov put vodi k evangelicima u Slavoniju gdje je postavljen u službu pod vodstvom svećenika Bläsera.

Ivo Zmaila, Velimirovac, Bršljanica, KrcedinKao učitelj i propovjednik  djelovao je od 1885. u Velimirovcu (Evangelička crkva u Velimirovcu bila je filijala osječke evangeličke crvene općine). Nakon službe u Velimirovcu 1887., nastavio je službu u Krčedinu (Vojvodina) dok nije od 1898., kao propovjednik i učitelj nastavio služiti u Bršljanici, filijali zagrebačke evangeličke crkvene općine. Od 1906. djeluje kao župni vikar zagrebački.

Također djeluje i u drugim mjestima služeći na hrvatskom, češkom i njemačkom jeziku. Upravo u Bršljanici je pripremio pjesmaricu koja je zapravo i prva pjesmarica na hrvatskom jeziku za evangeličke vjernike. Sukladno izvještaju svećenika Ernsta Modersohna koji je 1910. posjetio evangeličku crkvenu općinu u Zagrebu, Zmaila je prevodio pjesme iz njemačke evangeličke pjesmarice, te je također preveo i Lutherov Mali katekizam na hrvatski jezik.

Zmaila je umro 14. listopada 1918. godine u Bršljanici od posljedica španjolske gripe. Njegove posljednje riječi su bile: “Prihvaćen, prihvaćen. Mene oproštenog grješnika Isus je prihvatio”.

Evangelička pjesmarica Johanna (Ive) Zmaila

U Bršljanici je uz pomoć donatora iz Švicarske kupio zemljište i izgradio crkvu. Veliku pomoć u svome djelovanju imao je u svojoj supruzi Idi koja je vodila nedjeljnu školu, svirala orgulje te se bavila spisateljskim radom.

Priredio: Vlč. mr.sc. Matti Korpiaho

 

Povezano:

Povijest Protestantske crkve u Karlovcu

 

Odgovori