RICHARD BAXTER: Kako mlade pripremiti za službu?

Richard Baxter (12. studenog 1615 – 8. prosinca 1691) bio je jedan od najutjecajnijih engleskih puritanaca. Kao teolog je bio vrlo cijenjen a nazivan je i najvažnijim engleskim protestantskim misliocem.
Iako je kroz svoju službu imao puno uspona i padova ostao je jedan od najkvalitetnijih puritanskih teologa kojega i danas mnogi rado čitaju. Njegovo najpoznatije djelo je “Reformirani pastor” iz 1656. godine, a njegov spomendan se u Crkvi Engleske obilježava 14. lipnja.


“Obraćam se dakle svima onima koji su zaduženi za obrazovanje mladih, osobito u cilju pripreme za službu.

Monument_to_Richard_Baxter_at_St_Mary's,_Kidderminster_-_DSCF0951.JPG
Spomenik Richardu Baxteru (Crkva Sv. Marije, Kidderminster)

Vi koji ste ravnatelji i predavači uvijek krenite od Božjih stvari i završavajte s njima. Svakodnevno govorite srcima vaših studenata inače će sve biti uzalud. Neka bi riječi koje probadaju srca uvijek bila na vašim usnama, riječi o Bogu, o stanju njihovih duša i o vječnome životu.

Nemojte govoriti da su vaši studenti premladi da shvate pa da ih riječima zabavljate, ne znate kakav učinak te riječi mogu imati. Ne samo mladićevo srce već i mnoge duše će imati razloga blagoslivljati Boga poradi vašeg zalaganja i revnosti. Vi imate veliku prednost spram drugih da im učinite dobro jer ste ih zadobili prije njihove zrelosti i poslušat će vas prije bilo koga drugog.

Oh, razmislite samo, kako bi tužno bilo za njihove duše i kakva bi se šteta nanijela Crkvi da od vas odu s običnim svjetovnim srcem i da takvi čine duhovnu službu! Od stotine studenata koliko ih ima na jednom našem učilištu, koliko ih je ozbiljnih, iskusnih i pobožnih mladića? Ako polovicu pošaljete na službu za koju nisu pripravni kakvu li će samo okrutnost načiniti Crkvi ili zemlji!

S druge strane ako ćete biti sredstvo njihova obraćenja i posvećenja kolike duše će vas blagoslivljati i kakva dobra ćete učiniti Crkvi! Jednom kad su im srca djelotvorno zahvaćena naukom kojeg proučavaju i propovijedaju tada će s još većim žarom proučavati i propovijedati. Tada će ih njihovo osobno iskustvo dovoditi do finijih tema i njegovat će ih svom brigom pa će ih tako u potpunosti utvrditi u svojim slušateljima. Pobrinite se dakle da vaš rad nije na bol i žalovanje Crkve, niti za velikoga mučitelja i ubojicu duša”.

  • Iz knjige “Reformirani pastor”

Odgovori