ISLAND ĆE ZABRANITI OBREZIVANJE?

Crkveni su predstavnici na Islandu podigli glas protiv prijedloga zakona kojim bi se spriječilo obredno obrezivanje dječaka u islamu i židovstvu. Prijedlog zakona predviđa mogućnost obrezanja u slučaju zdravstvenih poteškoća no ne i u religijskom kontekstu. Progresivna stranka i njoj bliske stranke i udruge obrezanje smatraju genitalnim sakaćenjem slično onome kao u djevojčica koji je zakonom zabranjeno 2015. Pobornici ovoga zakona tvrde da takvom vjerskom obredu nema mjesta u razvijenim zemljama. Fra Angelicao Criconcizione di Cristo.jpg

Biskupski ured Crkve Islanda dao je priopćenje u kojem se navodi da bi ovakav zakon mogao islamski i židovski obred obrezanja proglasiti kriminalnim djelom a njihove religije kriminalnim religijama. Time bi se pripadnike islama i židovstva moglo smatrati neželjenima i neprihvaćenima u društvu. “To je ektremizam i moramo izbjeći bilo kakvo ekstremističko djelovanje”, naglasila je biskupica Sigurðardóttir.

Katolička Crkva se također oglasila izjavom da bi ovakav zakon spriječio slobodno djelovanje dviju religija te bi izgubile svoja vjerska prava.

Najnovija neovisna istraživanja pokazuju kako je 50 posto javnosti prihvatljiv novi prijedlog zakona i da ga treba uvesti. Židovske i muslimanske zajednice smatraju da će im se ovakvim zakonom ukinuti ljudska prava na slobodno izražavanje svoje vjere i zabraniti prakticiranje obreda. U parlamentu je u ime predlagatelja zakona govorila Silja Dögg Gunnarsdóttir iz Progresivne stranke gdje je naglasila da ovdje nije riječ o pravima na religiju već o pravima djeteta te se ista pokušavaju zakonom zaštititi.

  • Anglican Ink
  • HINA

Odgovori