Znate li što se jedan biskup usudio propovijedati kraljici Elizabeti I?

Godine 1596.  kraljica Engleske, Elizabeta I. pozvala je anglikanskog biskupa Anthony Rudda na njezin dvor kako bi joj održao propovijed. Biskup Rudd je bio cijenjen od ondašnjeg anglikanskog klera i mnogi su se nadali da će upravo on biti poglavar Anglikanske crkve. Tada službujuči nadbiskup ga je savjetovao da kraljici propovijeda tako da dotakne njezino srce jer je “Kraljica sita tašte mudrosti i rječitosti”.

800px-Tomb_of_Bishop_Anthony_Rudd,_St_Cathen's_Church,_Llangathen,_Carmarthenshire,_Wales_01
Grob biskupa Anthony Rudda,  (c.1549.-1615.) i njegove supruge Anne Rudd,  u Crkvi  Sv. Cathe u Llangathen, Carmarthenshire, Wales (Izvor: Wikipedia).

Biskup Rudd je za svoju propovijed izabrao tekst iz Psalma 90,12. “Nauči nas dane naše brojiti”. Ukazao je u svojoj propovijedi na sve poteškoće tijekom starenja i na neizbježnost smrti. Biskup se nadao, budući je kraljica bila 63 godine stara (što se onda smatralo dubokom starosti), da će cijeniti ove riječi.

No, kraljica se jako uvrijedila zbog njegovih izravnih primjedbi na njezino starenje i smrt. Onemogućila je njegov izbor za sljedećeg poglavara Anglikanske crkve. No, Rudd je stekao glas propovjednika koji propovijeda istinu, svidjelo se to drugima, pa i samoj kraljici ili ne.

Izvor: Psalmi, Zagreb: Znaci vremena, 2002., str. 226.

Naslovna fotografija: sharpheels.com

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori