PROTESTANTSKE KONFESIJE – O BELGIJSKOM VJEROISPOVIJEDANJU (1561.)

guido-de-bres-74fe7430-b421-4059-b824-ff3a1908fc8-resize-750
Guido de Bräs, 1522.-1567.

Belgijska konfesija (Confessio Belgica) je najstariji doktrinarni obrazac Reformiranih crkava kojega i danas službeno prihvaćaju određene Reformirane denominacije. „Belgica“ se odnosila na cijelu tadašnju Nizozemsku, i sjevernu i južnu, današnju Nizozemsku. Glavni autor ove vjeroispovijesti je Guido de Bräs. Rođen je u Monsu oko 1522. godine u radničkoj obitelji. Privrženost reformaciji ga je nagnala da se preseli u London, no nakon što je na prijestolje došla Marija Tudor, vraća se 1552. godine na kontinent. Jedno je vrijeme bio putujući propovjednik, a za tu svrhu je sastavio apologetsku i polemičku knjigu Palica kršćanske vjere (prvo izdanje 1555. te drugo izdanje 1562.). Zbog progonstva odlazi u Švicarsku gdje je upoznao Bezu, Calvina i druge reformatore.  Povratkom u domovinu, organizira crkvu po švicarskom modelu.  Umire mučeničkom smrću 1567. godine. Video o ovome značajnom reformatoru možete pogledati ovdje.

Protestanti su u 16. stoljeću u Nizozemskoj bili izloženi progonu od rimokatoličkih poglavara. Upravo u tim okolnostima De Bräs je, temeljem Confessio Callicana (Francuskog vjeroispovijedanja), priredio ovo vjeroispovijedanje kako bi progoniteljima pojasnio kako protestanti nisu buntovnici, da poštuju zakon i ispovijedaju pravi kršćanski nauk utemeljen na Svetom pismu. Godine 1562. Kralj Filip II je primio jedan primjerak ovog vjeroispovijedanja, uz podnesak u kojem su podnositelji izjavili kako su u cijelosti spremni poštovati vlast, sukladno zakonu, no da bi se radije „podvrgli šibanju, rezanju jezika, stavljanju poveza na usta i dali se spaliti“ nego zanijekati istine izrečene u ovom vjeroispovijedanju.

Već 1562. Belgijsko je vjeroispovijedanje prevedeno na flamanski, a 1564. na njemački jezik. Revidirano je 1566. godine.

Belgijsko vjeroispovijedanje je sastavljeno od trideset i sedam članaka koji govore o osnovnim doktrinama kršćanstva, u svjetlu reformirane teologije, kao i o organizaciji crkve.

Ovo reformirano  vjeroispovijedanje  postalo je standardom uglavnom za crkve u Nizozemskoj (gdje ima više Reformiranih denominacija).

Belgijsko vjeroispovijedanje objavljeno je na hrvatskom jeziku.

Tekst možete vidjeti ovdje

Dr.sc. Jasmin Milić

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s