PROTESTANTSKE KONFESIJE – O BELGIJSKOM VJEROISPOVIJEDANJU (1561.)

guido-de-bres-74fe7430-b421-4059-b824-ff3a1908fc8-resize-750
Guido de Bräs, 1522.-1567.

Belgijska konfesija (Confessio Belgica) je najstariji doktrinarni obrazac Reformiranih crkava kojega i danas službeno prihvaćaju određene Reformirane denominacije. „Belgica“ se odnosila na cijelu tadašnju Nizozemsku, i sjevernu i južnu, današnju Nizozemsku. Glavni autor ove vjeroispovijesti je Guido de Bräs. Rođen je u Monsu oko 1522. godine u radničkoj obitelji. Privrženost reformaciji ga je nagnala da se preseli u London, no nakon što je na prijestolje došla Marija Tudor, vraća se 1552. godine na kontinent. Jedno je vrijeme bio putujući propovjednik, a za tu svrhu je sastavio apologetsku i polemičku knjigu Palica kršćanske vjere (prvo izdanje 1555. te drugo izdanje 1562.). Zbog progonstva odlazi u Švicarsku gdje je upoznao Bezu, Calvina i druge reformatore.  Povratkom u domovinu, organizira crkvu po švicarskom modelu.  Umire mučeničkom smrću 1567. godine. Video o ovome značajnom reformatoru možete pogledati ovdje.

Protestanti su u 16. stoljeću u Nizozemskoj bili izloženi progonu od rimokatoličkih poglavara. Upravo u tim okolnostima De Bräs je, temeljem Confessio Callicana (Francuskog vjeroispovijedanja), priredio ovo vjeroispovijedanje kako bi progoniteljima pojasnio kako protestanti nisu buntovnici, da poštuju zakon i ispovijedaju pravi kršćanski nauk utemeljen na Svetom pismu. Godine 1562. Kralj Filip II je primio jedan primjerak ovog vjeroispovijedanja, uz podnesak u kojem su podnositelji izjavili kako su u cijelosti spremni poštovati vlast, sukladno zakonu, no da bi se radije „podvrgli šibanju, rezanju jezika, stavljanju poveza na usta i dali se spaliti“ nego zanijekati istine izrečene u ovom vjeroispovijedanju.

Već 1562. Belgijsko je vjeroispovijedanje prevedeno na flamanski, a 1564. na njemački jezik. Revidirano je 1566. godine.

Belgijsko vjeroispovijedanje je sastavljeno od trideset i sedam članaka koji govore o osnovnim doktrinama kršćanstva, u svjetlu reformirane teologije, kao i o organizaciji crkve.

Ovo reformirano  vjeroispovijedanje  postalo je standardom uglavnom za crkve u Nizozemskoj (gdje ima više Reformiranih denominacija).

Belgijsko vjeroispovijedanje objavljeno je na hrvatskom jeziku.

Tekst možete vidjeti ovdje

Dr.sc. Jasmin Milić

Odgovori