Značajni predreformatori – preteče protestantske reformacije

Predreformatori se zasigurno ne mogu ograničiti na ove koje ćemo ovdje spomenuti, no svakako su među najznačajnijim i svojim su djelovanjem snažno utjecali na protestantsku reformaciju

PREDREFORMATORI PROTESTANTSKE REFORMACIJE

Predreformatori

Petar Valdo (1173.-1176.) razdavši sav svoj imetak, počeo je propovijedati evanđelje, okupivši oko sebe mnoge sljedbenike. Iako je dobio dozvolu od pape da može propovijedati evanđelje ukoliko mu to mjesni biskup dozvoli, lionski biskup mu je 1184. zabranio propovijedanje. No Valdo je nastavio propovijedati tako da se ustrojio zasebni pokret Valdenza.

Bili su poznati i kao Lionski siromasi. Budući su 1214. godine proglašeni hereticima i šizmaticima, započeo je njihov otvoreni progon. Proširili su se po čitavoj Europi.

Najznačajnija skupina Valdenza nalazi se danas u Italiji. Zanimljivo je da su tijekom Drugog svjetskog rata pomagali brojnim Židovima kako bi pobjegli od fašista. Valdežanska crkva članica je Svjetskog saveza Reformiranih crkava.

Vidi više: Valdežanska crkva u Italiji

Predreformatori

John Wycliffe  (1329.-1384.) oštro je napadao crkvene vlasti, papu, biskupe i svećenstvo, i njihove nepravde prema puku,  tvrdeći da su mnogi od njih u smrtnome grijehu te da ne mogu zauzimati vodeća mjesta u crkvi. Također je odbacivao neke doktrine tadašnje Crkve kao što je nauk o transsupstancijaciji i posredništvu svećenika.

Zagovarao je propovijedanje evanđelja te dostupnost Biblije svakome čovjeku na njegovu materinjem jeziku. John Wycliffe je preteča reformacije u Engleskoj i zbog toga je poznat i kao “Zvijezda koja je najavila reformaciju”.

Papa Grgur XI osudio ga je za herezu, te je njegovo tijelo naredbom pape Martina V, 12 godina nakon smrti ekshumirano i spaljeno a njegov pepeo bačen u rijeku. No, upravo na njegovo učenje će se nadovezati slijedeći značajan predreformator.

Više o Wycliffu vidi ovdje.

Predreformatori

Jan Hus ( oko 1369.-1415.) češki svećenik došao je u dodir s Wycliffovim spisima.  Počeo je propovijedati protiv zabluda tadašnje crkve. Posebno je ukazivao na nemoral i korupciju klera.

Godine 1514. sabor u Konstanci osudio je Husa na smrt te je spaljen na lomači. Sljedbenici njegova učenja su danas najbrojniji u Češkoj (Husiti).

Husitska crkva je također članica Svjetskog saveza Reformiranih crkava. Husita je bilo i u Hrvatskim krajevima, a postoje i danas dvije Češke reformirane župe (Pleternica i Bjeliševac) koje se oslanjaju na husitsku tradiciju.

Spreman da mučenički postrada za istinu, Hus je izjavio:

“Nikad nisam naučavao nešto drugo osim istine. Zablude nisam naučavao, a istine koje  jesam, zapečatit ću svojom krvlju.”

Više o Husu vidi ovdje.

Biskup Jasmin Milić

Fotografije: wikipedia

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori