DANAS JE VELIKI ČETVRTAK: Znate li što se sve dogodilo na današnji dan?

Danas je posljednji dan Korizme. Današnjim Večernjim bogoslužjem započinje Veliki petak odnosno Sveto trodnevlje. Iako se često smatra kako je Sveto trodnevlje Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota, ono zapravo započinje Velikim petkom i traje do Uskrsa.

Uspostava Euharistije

Posljednja-večera_02

Danas se prisjećamo Posljednje večere koju je Isus blagovao sa svojim učenicima. Bila je to zapravo pashalna večera kojom su se Židovi kroz stoljeća prisjećalo izbavljenja iz egipatskog ropstva. No, Isusovo blagovanje sa svojim učenicima je ujedno i uspostava sakramenta Euharistije (Večere Gospodnje ili Svete Pričesti). Kada se Crkva danas okuplja oko Njegova stola, slavi oslobođenje i otkupljenje iz ropstva tame. Po Euharistiji se sjedinjujemo sa samim Kristom (pričest – sjedinjenje).  Po Euharistiji smo i u zajedništvu jedni s drugima. Zato su zajednička bogoslužja vidljivi znak zajedništva u Kristu i s Kristom.

 

Isus pere noge učenicima

VELIKI-ČETVRTAK-860x450_cTijekom posljednje Večere Isus je svojim učenicima oprao noge. Noge su prali učenici svome učitelju, no ovdje je Isus učinio suprotno. On je taj koji nas može očistiti, on je taj koji nas može otkupiti i spasiti.  Cjelokupno djelo spasenja Njegova je inicijativa. I sve to čini, ponizivši se radi nas. Ovim činom poniznosti Isus i nas uči kako se trebamo odnositi jedni prema drugima: “”Novu vam zapovijed dajem: Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio, tako i vi ljubite jedni druge!” (Iv 13,34

 

Isus razotkriva izdajnika

Posljednja večeraJedan od Kristovih učenika izdat će ga. Isus to proriče tijekom Posljednje večere i ukazuje na Judu. No, ta se izdaja nije dogodila “preko noći”. Juda se vjerojatno već neko vrijeme udaljavao od Krista, njegova je vjera sve više slabila, a sada kada je izgledalo da Isusu svakako dolazi kraj, htio je izvući i materijalnu korist od toga.

Najsigurniji smo u zajedništvu s Kristom. Svako naše udaljavanje od Njega potencijalna je opasnost da ga svojim životom zaniječemo, ili još gore, da postanemo njegovi neprijatelji.

Izdaja i predaja

judas-betrayer-kiss-999242-wallpaper.jpgJuda, odmah nakon zajedničkog blagovanja, izdaje i predaje Isusa vlastima. Učinio je to zbog materijalne koristi od 30 srebrnjaka. Izdaje ga poljupcem To je bio znak vojnicima da znaju tko je Krist – onaj koga će Juda poljubiti.  Koji su to “srebrnjaci” u našem životu koji nas navode da Krista zamjenimo s njima? Moć, bogatsvo, slava, društveni položaj…  Može li nas bilo što od toga navesti da se odreknemo Krista? Odreći se vječnog radi prolaznog nije previše mudro.

Ostanimo u zajedništvu s Kristom. Nemojmo se udaljiti od Njega, od Njegove riječi, od Njegova stola. Neka nam događanja Velikoga četvrtka budu ohrabrenje i opomena da bi smo razumijeli koje blagoslove imamo kada smo u zajedništvu s njim a kojim se opasnostima predajemo kada se udaljavamo od Njega.

Jasmin Milić

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s