DANAS JE VELIKI ČETVRTAK: Znate li što se sve dogodilo na današnji dan?

Danas je posljednji dan Korizme. Današnjim Večernjim bogoslužjem započinje Veliki petak odnosno Sveto trodnevlje. Iako se često smatra kako je Sveto trodnevlje Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota, ono zapravo započinje Velikim petkom i traje do Uskrsa.

Uspostava Euharistije

Posljednja-večera_02

Danas se prisjećamo Posljednje večere koju je Isus blagovao sa svojim učenicima. Bila je to zapravo pashalna večera kojom su se Židovi kroz stoljeća prisjećali izbavljenja iz egipatskog ropstva. No, Isusovo blagovanje sa svojim učenicima je ujedno i uspostava sakramenta Euharistije (Večere Gospodnje ili Svete Pričesti). Kada se Crkva danas okuplja oko Njegova stola, slavi oslobođenje i otkupljenje iz ropstva tame. Po Euharistiji se sjedinjujemo u zajedništvu sa samim Kristom (pričest, starosl. Pričastije = zajedništvo). Po Euharistiji smo i u zajedništvu jedni s drugima. Zato su zajednička bogoslužja vidljivi znak zajedništva u Kristu i s Kristom. Gdje nema euharistijskog zajedništva, nema ni Crkve, tko ne sudjeluje u Euharistijskoj gozbi, nema Života u sebi.

Vidi i ovo: Zašto je Isus ustanovio Gospodnju večeru na Pashu?

Isus pere noge učenicima

VELIKI-ČETVRTAK-860x450_cTijekom posljednje Večere Isus je svojim učenicima oprao noge. Noge su prali učenici svome učitelju, no ovdje je Isus učinio suprotno. On je taj koji nas može očistiti, on je taj koji nas može otkupiti i spasiti.  Cjelokupno djelo spasenja Njegova je inicijativa. I sve to čini, ponizivši se radi nas. Ovim činom poniznosti Isus i nas uči kako se trebamo odnositi jedni prema drugima: “”Novu vam zapovijed dajem: Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio, tako i vi ljubite jedni druge!” (Iv 13,34).

Isus razotkriva izdajnika

Posljednja večeraJedan od Kristovih učenika izdat će ga. Isus to proriče tijekom Posljednje večere i ukazuje na Judu. No, ta se izdaja nije dogodila “preko noći”. Juda se vjerojatno već neko vrijeme udaljavao od Krista, njegova je vjera sve više slabila, a sada kada je izgledalo da Isusu svakako dolazi kraj, htio je izvući i materijalnu korist od toga.

Najsigurniji smo u zajedništvu s Kristom. Svako naše udaljavanje od Njega potencijalna je opasnost da ga svojim životom zaniječemo, ili još gore, da postanemo njegovi neprijatelji.

Izdaja i predaja

judas-betrayer-kiss-999242-wallpaperJuda, odmah nakon zajedničkog blagovanja, izdaje i predaje Isusa vlastima. Učinio je to zbog materijalne koristi od 30 srebrnjaka. Izdaje ga poljupcem To je bio znak vojnicima da znaju tko je Krist – onaj koga će Juda poljubiti. Koji su to “srebrnjaci” u našem životu koji nas navode da Krista zamijenimo s njima? Moć, bogatstvo, slava, društveni položaj… Može li nas bilo što od toga navesti da se odreknemo Krista? Odreći se vječnog radi prolaznog nije previše mudro.

Vidi i ovo: Koliko nam vrijedi Krist?

Ostanimo u zajedništvu s Kristom. Nemojmo se udaljiti od Njega, od Njegove riječi, od Njegova stola. Neka nam događanja Velikoga četvrtka budu ohrabrenje i opomena kako smo razumjeli koje blagoslove imamo kada smo u zajedništvu s njim a kojim se opasnostima predajemo kada se udaljavamo od Njega.

Pomolimo se:

Svemogući, vječni Bože, u Pashalnoj tajni ustanovio si novi savez pomirenja; daj da svi koji su preporođeni u zajedništvu Kristova Tijela, svojim životom uzmognu pokazati ono što vjerom ispovijedaju, po istome Kristu Isusu, Gospodinu našem, koji s tobom i Duhom Svetim živi i kraljuje, jedan Bog, u sve vijeke vjekova. Amen (Knjiga zajedničkih molitava).

Autor: Biskup Jasmin Milić

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori