KRŠTENJE ŽIVOTINJA? – Hoće li doista Crkva Engleske to dopustiti?

Kako prenosi u svome članku Christian Today (ne radi se o poznatom kršćanskom časopisu Christianity Today već o portalu sličnoga naziva), Crkva Engleske navodno razmišlja o krštenju životinja.

No, iako je naslov članka senzacionalistički i šokantan, zapravo je iz istoga jasno da se radi o “škropljenju” a ne krštenju životinja. Škropljenje  vodom je u pojedinim crkvama znak blagoslova i nije neobično da se životinje na ovaj način blagoslivljaju. U našim krajevima je također poznat običaj blagoslova stočnog blaga koji se još uvijek negdje prakticira.

Kako prenosi Novi život pozivajući se na gore navedeni članak  “Članovi sinode će biti pitani da razmotre mogućnost uključivanja kućnih ljubimaca u liturgiju u cilju svjesnosti o važnosti prirode i okoliša, stoji u izvješćima. Na konferenciji za medije predsjedavatelj odbora, vlč. James Graham je izjavio: ‘Kraljevstvo Božje se odnosi na obnovu cijelog stvorenja. Stoga bi bilo moguće predvidjeti situaciju u kojoj bi psi, mačke i ostali ljubimci tijekom obreda mogli biti poškropljeni vodom, što bi simboliziralo njihovu potpunu uključenost u obnovu svih stvari’.” Dakle, jasno je da se radi o blagoslovu škropljenjem a ne o krštenju.

Blagoslov zgrada, automobila i sl. iako se u pojedinim crkvama izvodi na način škropljenja vodom sigurno nije krštenje automobila odnosno zgrada i drugih predmeta i objekata koji se škrope. Niti je škropljenje ljudi na određenim obredima ponovno krštenje.

003268_2_250x500Još u vrijeme reformacije bilo je dozvoljeno životinjama, npr. psima da budu, zajedno sa svojim vlasnicima u pojedinim crkvama tijekom bogoslužja, a što je i umjetnik zabilježio na jednoj staroj slici iz toga vremena.

O ovakvom načinu blagoslivljanja može se raspravljati, kao i o sudjelovanju životinja na bogoslužju, no svakako ne treba pripisivati crkvama koje škropljenjem blagoslivljaju životinje da ih time krste.

No, svakako ova tema pobuđuje zanimljivo pitanje. Proslavljaju li životinje Gospodina? Sudeći po pjesmama s vjeronauka, kao i nekim kršćanskim himnama koje se stoljećima pjevaju u crkvi, proslavlja ga svo stvorenje.

 

  • IPA

 

 

Odgovori