Na današnji dan ubijen je Martin Luther King

Na današnji dan, 4. travnja 1968. godine, ubijen je Martin Luther King Jr., baptistički pastor, tvorac Pokreta za građanska prava u SAD-u, društveni aktivist.

King je stigao u Memphis dan prije  kako bi podržao štrajk sindikata. Ubijen je hicem  iz snajpera dok je bio na balkonu svoje hotelske sobe. Sat vremena nakon napada King je proglašen mrtvim.

Ubio ga je James Earl Ray koji je priznao zločin, te osuđen na  99 godina zatvora. Tadašnji američki predsjednik Lyndon B. Johnson proglasio je 7. travnja danom žalosti.

Martin Luther King Jr. rođen je 15. siječnja 1929. godine. Sredinom 1950-ih započeo je svoju borbu za građanska prava i jednakost rasa. Dobitnik je Nobelove nagrade za mir (1964.). Iako je svojim istupima promijenio mnoge stvari u povijesti i sudjelovo u brojnim pokretima za prava i jednakost, uvijek će ostati zapamćen po svojem povijesnom govoru „Ja imam san“.

Povijesni događaj –  Marš na Washington,  zbio se 28. travnja 1963.  godine. Tom prilikom je King izgovorio nadahnjujući riječi koje je slušalo više od 200 tisuća ljudi. Martin Luther King svojim je govorom izrazio nadu u svijet u kojem će svi ljudi biti jednaki i u kojem se nikoga neće osuđivati zbog njegove rase: „I have a dream that one day this nation will rise up and live out the true meaning of its creed.”

Može biti slika sljedećeg: spomenik“Kad slobodi dopustimo da dođe, kad joj dopustimo da prođe kroz svaki grad i gradić, tada ćemo ubrzati dolazak dana na kojem će sva djeca Božja – crni i bijeli ljudi, židovi i pogani, protestanti i katolici – jedni drugima pružiti ruke i moći pjevati stare crnačke duhovne pjesme: “Konačno slobodan! Konačno slobodan! Veliki svemogući Bože, mi smo konačno slobodni!” riječi su ovoga velikoga borca za ljudska prava.

Statua Martina Luthera Kinga nalazi se na anglikanskoj opatiji Westminster Abbey u Londonu iznad velikih zapadnih vrata.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Naslovna fotografija: irelandsown.ie

Povezani članci: Ovo niste znali o imenu Martina Luthera i Martina Luthera Kinga

Odgovori