70 odluka Jonathana Edwardsa

70 odluka Jonathana Edwardsa za praktičan kršćanski život

70 odluka Jonathana Edwardsa (1703.-1758.)

70 odluka Jonathana Edwardsa

SHVAĆAJUĆI KAKO SAM NE MOGU NIŠTA UČINITI BEZ BOŽJE POMOĆI, PONIZNO GA MOLIM DA ME SVOJOM MILOŠĆU OSNAŽI KAKO BIH SE MOGAO DRŽATI OVIH ODLUKA, NARAVNO UKOLIKO SU MU ONE PO VOLJI, KRISTA RADI.

Jednom tjedno pročitajte ove odluke.
1. Odlučujem, čitav ću život činiti sve što smatram da će donijeti slavu Bogu, a meni dobro, korist i zadovoljstvo, bez obzira koliko ću živjeti, od sada pa dokle god sam živ. Odlučujem kako ću činiti sve što smatram svojom dužnošću, a na dobrobit ljudske vrste. Odlučujem kako ću to činiti bez obzira na kakve probleme naišao, ma kako teški bili.

2. Odlučujem, neprestano ću nastojati pronalaziti nove načine na koje ću promovirati sve ove gore spomenute stvari.
3. Ako ikada posrnem i postanem mlak i zanemarim bilo koju od odluka, odlučujem da ću se čim ponovno dođem k sebi, pokajati za sve propuste kojih se budem mogao sjetiti.
4. Odlučujem da ću sve što činim, dušom i tijelom, činiti niti više niti manje nego Bogu na slavu, a ono što nije ću izbjegavati ako mogu.

5. Neću gubiti niti trena, ved ću se truditi što bolje i korisnije provoditi sve svoje vrijeme.
6. Odlučujem, sve što du činiti za svojega života to ću činiti najbolje što mogu.

7. Odlučujem, neću činiti stvari koje bih se bojao činiti kada bih znao da mi se bliži smrt.
8. Ponašat ću se, u svakoj situaciji, i govorim kao da sam najgori od svih, kao da sam počinio sve grijehe i patio isto kao i svi drugi, i da će spoznaja njihovih grijeha u meni pobuditi sram i potaknuti me jedino na priznavanje Bogu vlastitih grijeha i jada.

9. O vlastitoj smrti i okolnostima koje prate smrt ću razmišljati u svakoj prilici.
10. Kada budem osjećao bol razmišljat ću o mukama i patnjama pakla.

11. Kada budem promišljao o bilo čemu što se tiče božanstva, a ne budem što razumio, odmah ću poduzeti sve potrebno kako bi riješio taj problem, ako to okolnosti dozvole.
12. Ako u tome budem uživao zadovoljavajući vlastiti ponos ili taštinu ili bilo čega takvoga, odlučujem da ću odmah prestati s time.

13. Odlučujem, nastojat ću tražit primjerene slučajeve u kojima ću moći iskazati milosrđe i velikodušnost.
14. Odlučujem, neću ništa činiti iz osvete.

Vidi i ovo: Grješnici u rukama gnjevnoga Boga

15. Odlučujem, neću se niti najmanje gnjeviti na nerazumna bića.
16. Odlučujem, neću nikada govoriti loše ni o kome, ako bi ga to osramotilo, neću uopće govoriti o drugima osim ako ću ih spominjati po dobru.

17. Odlučujem, živjet ću tako da budem zadovoljan svojim životom kada budem na smrtnoj postelji.
18. Trudit ću se živjeti onako kako smatram, u svojem ograničenom razumijevanju, da je najbolje, uvijek imajući na umu evanđelje i drugi svijet.

19. Odlučujem, neću činiti išta čega bi se bojao činiti u posljednjem satu svojeg života na zemlji, prije negoli čujem zov posljednje trube.
20. Odlučujem, provodit ću najstrožu disciplinu u jelu i piću.

21. Odlučujem, neću činiti išta što vidim da tko čini, a zbog tog čina ga opravdano prezirem ili na bilo koji način mislim loše o njemu.
22. Odlučujem, koliko mi je to moguće, svom svojom moći, snagom i žestinom, pa čak i silom, nastojat ću se radovati što je više moguće onome, drugom svijetu.

23. Odlučujem, često ću namjerno preispitivati djela koja činim, a vrlo vjerojatno nisu Bogu na slavu, promišljat ću o njihovim namjenama, planovima i ciljevima tih dijela i ako otkrijem kako uistinu nisu Bogu na slavu, smatrat ću ih kršenjem 4. odluke.
24. Odlučujem, kada počinim bilo kakvo zlo djelo naočigled da ću ga pozorno preispitati i doći do korijena tog djela i njegove prvotne namjene te ću pažljivo nastojati ne činiti više tako i moliti se i boriti svom silom protiv prvotnog razloga zbog kojeg sam uopće učinio takvo što.

25. Odlučujem, pažljivo i neprestano ću preispitivati što je to u meni što me potiče na sumnju u Božju ljubav, i usmjeriti svu svoju snagu protiv toga.
26. Odlučujem, odbacit ću sve stvari za koje uvidim da umanjuju moju sigurnost u spasenje.

27. Odlučujem, nikada neću namjero činiti propuste, osim ako će propust donijeti Bogu slavu, i da ću često preispitivati svoje propuste.
28. Odlučujem, neprestano, uporno i često ću proučavati Pismo tako da jasno mogu vidjeti kako napredujem u spoznaji.

29. Odlučujem, neću ubrajati u molitvu, niti ću to smatrati molitvom, niti zamolbom ono čemu se ne mogu nadati da će Bog uslišati, niti smatrati ispovijedi ono čemu se ne mogu nadati da će Bog prihvatiti.
30. Odlučujem, težiti ću davati sve od sebe, svaki tjedan, kako bi rastao u vjeri i milosti, i bio bolji nego tjedan prije.

31. Odlučujem, nikada neću govoriti ništa protiv koga, osim kada je to u suglasnosti s najvišim stupnjem kršćanske časti i ljubavi prema čovječanstvu i u skladu s najdubljom poniznošdu i osjećajem vlastitih pogrešaka i promašaja, i u skladu sa zlatnim pravilom, a kada nešto i kažem o kome, to ću provjeriti u svjetlu ove stroge odluke.
32. Odlučujem, čvrsto i vjerno ću se držati svoje vjere, kako se redak iz Izreka 20,6: ”tko će naći vjerna čovjeka?”, ne bi djelomično ispunio i na meni.

33. Odlučujem, uvijek ću činiti sve što je u mojoj moći u stvaranju, održavanju i čuvanju mira, kada je to moguće činiti bez pogubnih utjecaja na neke druge stvari.
34. Odlučujem, kada budem govorio neću govoriti ništa drugo osim istine.

35. Odlučujem, kada god se budem pitao, do te mjere da mi je narušen duševni mir, jesam li izvršio svoju dužnost; sva pitanja koja me budu mučila zapisati ću  zajedno sa rješenjima tih pitanja.
36. Odlučujem, nikada nedu loše govoriti o bilo kome, osim ako imam neki izričito dobar razlog za to.

37. Odlučujem, svake večeri prije spavanja ću se preispitati jesam li bio nemaran – jesam li sagriješio, a kada sam se suzdržao, tako ću činiti na kraju svakoga tjedna, mjeseca i godine.
38. Odlučujem, na Dan Gospodnji neću govoriti išta smiješnoga, zabavnoga ili išta što bi poticalo na smijeh.

39. Odlučujem, neću činiti ništa što i najmanje sumnjam da je ispravno, preispitujući ispravnost tog čina, osim ako sumnjam da je i propust vršenja tog čina neispravan.
40. Odlučujem, svake večeri prije spavanja preispitati ću jesam li se prema jelu i piću odnosio na primjeren način.

41. Odlučujem, na kraju svakoga dana, tjedan, mjeseca i godine ću se preispitivati jesam li možda u bilo kojem pogledu mogao biti bolji.
42. Odlučujem, često ću obnavljati svoje posvećenje Bogu koje sam učinio na dan krštenja, a potvrdio kada sam primljen u zajedništvo Crkve.

43. Odlučujem, od sada pa do svoje smrti neću se ponašati kao da pripadam sebi, već posve i potpuno pripadam Bogu.
44. Odlučujem, niti jedan drugi cilj osim vjere, neće imati nikakav utjecaj na bilo koje od mojih dijela, a niti jedno djelo, pa ni ono najmanje, neće biti ni u koju drugu svrhu osim u svrhu vjere.

45. Odlučujem, nikada neću dozvoliti nikakvo zadovoljstvo ili tugu, radost ili žalost niti koju drugu emociju, djelić emocija, niti bilo što drugo osim onoga što ide u korist vjeri.
46. Odlučujem, neću dozvoliti niti najmanji tračak razdražljivosti prema ocu i majci. Odlučujem, takvo što neću dozvoliti niti najmanje, pa makar to bila i najmanja promjena u mom govoru ili pokretu oka, a toga ću se držati prema svakom članu obitelji.

47. Odlučujem, težit ću odbacivati sve što nije u skladu s dobrom, ljupkom, dobronamjernom, tihom, mirnom, zadovoljnom, suosjećajnom i velikodušnom, poniznom i krotkom, podložnom i uslužnom, vrijednom i korisnom, dobrohotnom, strpljivom, umjerenom, praštajućoj i iskrenoj naravi, i da ću neprestano činiti sve ono na što me takva narav potiče, a krajem svakoga tjedna ću se strogo propitivati jesam li tako i činio.

Vidi i ovo: Uživanje u Bogu je jedina sreća


48. Odlučujem, s najvećom prijaznošdu i marljivošću i najstrožim preispitivanjem ću se baviti stanjem svoje duše kako bih spoznao imam li uistinu udjela u Kristu ili ne, tako kada umrem da mi po tom pitaju ne ostanu nikakvi propusti za koje se nisam stigao pokajati.
49. Odlučujem, ako je ikako u mojoj moći, da se takvo što nikada ne dogodi.

50. Odlučujem, ponašat ću se onako kako vjerujem da ću držati da je bilo najbolje i krajnje razboriti kada se nađem na drugome svijetu.
51. U svakom pogledu ću se ponašati onako kako bih želio da sam se ponašao kada bi se na kraju našao u paklu.

52. Često čujem stare ljude kako govore o tome kako bi proživjeli svoj život da ga imaju priliku ponovno proživjeti. Odlučujem, živjeti ću upravo onako kako vjerujem da bih želio živjeti kada, ili ako, doživim starost.

53. Odlučujem, svaku priliku kada sam dobro raspoložen ću još i više poboljšati, predavajući svoju dušu Gospodinu Isusu Kristu i vjerujući i pouzdajući se u Njega, posvećujući se potpuno kako bih čineći tako zadobio sigurnost u vlastito spasenje, imajući na umu da se pouzdajem u svojeg Otkupitelja.
54. Kadgod čujem spominjanje neke osobe po dobru i pomislim kako bi i meni bilo dobro tako činiti, odlučujem da ću težiti to i provesti u djelo.

55. Odlučujem, težiti du svim silama činiti onako kako najbolje znam i smatram da bih trebao činiti, upravo kao da sam već vidio blagoslove neba i muke pakla.
56. Odlučujem, nikada neću popustiti ili i najmanje zanemariti prevladavanje vlastite pokvarenosti ma koliko neuspješan bio u tim naporima.

57. Odlučujem, kada budem strahovao od nevolja i nedaća preispitat ću jesam li izvršio svoje dužnosti i pustiti neka providnost upravlja okolnostima u kojima sam se našao, a ja ću se brinuti jedino o svojim dužnostima i svojem grijehu.
58. Odlučujem, ne samo da ću se suzdržavati od širenja averzije, razdražljivosti i ljutnje u razgovoru, već ću širiti ljubav, radost i dobrostivost.

59. Odlučujem, kada budem osjećao da sam sklon provokacijama, lošem raspoloženju i ljutnji činit ću sve što je moguće kako bi se osjećao i ponašao dobronamjerno, u takvim ću situacijama iskazivati dobronamjernost, iako smatram da bi to u nekim drugim slučajevima bilo na štetu i nerazborito.
60. Odlučujem, kada kod mi se osjećaji i najmanje uzburkaju, kada primijetim i najmanju nelagodu u sebi ili bilo kakvu nepravilnost izvan sebe, podvrgnut ću se najstrožem preispitivanju.

61. Odlučujem, neću dozvoliti da me obuzme tromost koja mi toliko opušta um tako da nisam u potpunosti usredotočen na vjeru, kakvu god ispriku imao za to.
62. Odlučujem, nedu činiti išta osim dužnosti, a to du činiti prema Efežanima 6,6-8, činit ću to dragovoljno i radosno kao Gospodinu, a ne ljudima, znajudi da će za svako dobro djelo koje čovjek učini primiti plaću od Gospodina.

63. Kada bi na svijetu u svakom razdoblju postojao samo jedan pravi kršćanin u svakom pogledu, čija kršćanska vjera sjaji istinskim sjajem i u svakom pogledu i u svim okolnostima je izvrstan i ugodna karaktera. Odlučujem, ponašat ću se onako kako bih se ponašao da sam upravo ja taj jedan kršćanin svojeg vremena.
64. Odlučujem, kada spoznam one neizrecive uzdahe o kojima govori Pavao u Rimljanima 8, 26, i one muke duše o kojim govori psalmist u Psalmu 119,20, da ću ih promicati najbolje što mogu i da se neću umoriti od usrdnog nastojanja ispunjenju ovih želja niti ponavljanja istog.

65. Odlučujem, čitav svoj život ću se vježbati u slijedećem: naime s najvećom mogućom otvorenošdu ću Bogu priznati svoje putove, ogoliti ću dušu pred Njim, sve svoje grijehe, kušnje, teškode, žalosti, strahove, nade, želje, baš svaku stvar i svaku okolnost, po uzoru na propovijed dr. Mantona na temu 119. Psalma.
66. Odlučujem, nastojat ću uvijek zadržati ozračje dobroćudnost kada govorim na bilo kojem mjestu i u bilo kakvom društvu, osim ako mi dužnost ne nalaže drugačije.

67. Odlučujem, kada prođu nevolje preispitat ću u čemu sam zbog njih postao bolji, koje dobro sam njima dobio i koje dobro sam mogao dobiti.
68. Odlučujem, iskreno ću sve ispovijedati, bilo probleme, bilo grijehe, a ako ima nešto što se bude ticalo vjere i to ću ispovjediti Bogu i usrdno gamoliti za pomoć.


69. Odlučujem, uvijek ću činiti ono što vidim da drugi čine, a sam poželim tako činiti.
70. Neka bi u svemu što govorim bilo neke dobrohotnosti.

© horizonti vjere

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Jedna misao o “70 odluka Jonathana Edwardsa za praktičan kršćanski život

  1. Ovo je sjaj Hriscanina u 70 stavki. Predivno, Bogu hvala sto ste ovo objavili i sto mi je dao da naidjem na ovaj blagoslovenon tekst.

Odgovori