ZNATE LI ŠTO SE NA VELIKU SUBOTU PO ISTOČNOM RAČUNANJU USKRSA DOGAĐA NA KRISTOVOM GROBU? (VIDEO)

Autor: Jasmin Milić

Svake godine u Jeruzalemu, na Veliku subotu po istočnom računanju Uskrsa, odnosno Istočnoj pashaliji, jeruzalemski pravoslavni patrijarh silazi u kriptu Kristovog groba  sa svijećama u rukama.  Po vjerovanju mnogih vjernika, tada silazi vatra s neba koja pali ove svijeće. Patrijarh izlazi iz Kristova groba s upaljenim svijećama te širi plamen na svijeće okupljenih vjernika koji primaju svjetlo s velikim veseljem. Pravoslavni kršćani smatraju ovo velikim čudom i nazivaju ga Blagodatni oganj. 

Ovaj se događaj ponavlja stoljećima na Kristovom grobu. Spominje ga sv. Grgur Nazijanski u 4. stoljeću, te i kasniji crkveni oci i povjesničari. Imamo tako zapis ruskog svećenika Danijela iz 1106. koji pomno opisuje  ‘čudo svetoga ognja’ u svome putopisu. Piše kako patrijarh ulazi u kapelicu Svetog groba s dvije neupaljene svijeće. Kleči pred kamenom na komu je Isus bio položen nakon svoje smrti, izgovara određene molitve nakon kojih se događa čudo s vatrom. Plavičasto se svjetlo pojavljuje iz samoga kamena koje nakon određenog vremena pali uljanice i dvije svijeće u patrijarhovim rukama.

Naravno, ima i onih koji sumnjaju u autentičnost ovoga čuda, te sve pripisuju dobrom marketinškom triku. Demantira li ih višestoljetno ponavljanje ovoga događaja, te pomno pregledavanje patrijarha i kapelice Kristova groba od strane policije prije silaska patrijarha u kapelicu?

Više o ovome događaju, kao i svjedočanstvo samoga patrijarha možete pročitati ovdje

 

 

  • IPA

Odgovori