DIETRICH BONHOEFFER: O izmirenju i Večeri Gospodnjoj

Njemački evangelički teolog i pastor Dietrich Bonhoeffer objavio je 1937. godine knjižicu Zajednički život. Ova je knjižica bila namijenjena sjemeništarcima Sjemeništa u Finkenwaldu koje je od strane Gestapa bilo ukinuto 1937. godine, no Bonhoeffer ga je nastavio voditi u tajnosti, učeći braću u sjemeništu zajedničkom životu koji će ih pripremiti za odgovorne službe u vrlo teškim vremenima. Ovdje donosimo kratak izvadat o Večeri Gospodnjoj odnosno Euharistiji:

Izmireni s Bogom i ljudima, kršćani žele primiti Kristovo tijelo i krv. Isusova je zapovijed da nitko ne smije pristupiti k oltaru sa srcem neizmirenim s bratom. Ta zapovijed vrijedi za svako bogoslužje, da za svaku molitvu, a posebno za pristupanje sakramentu. Dan uoči zajedničke Gospodnje večere sakupit će se braća kršćanske zajednice da jedan od drugoga traže oprost za nanešenu nepravdu. Ni jedan koji se izvlači od tog koraka prema bratu, ne može pristupiti stolu Gospodnjem ispravno pripravljen. Ako braća zajedno žele primiti Božju milost u sakramentu, moraju odbaciti svaki gnjev, svaku svađu, svaku zavist, sva zlobna govorkanja i svako nebratsko ponašanje. Ali molba za oproštenje još nije ispovijed. Samo za ovu zadnju stoji izrazita Isusova zapovijed. No spremanje za Gospodnju večeru izazvat će u pojedincu čežnju za sigurnošću, da su mu određeni grijesi, koji ga zastrašuju i muče i za koje samo Bog zna, oprošteni. Ovakvoj čežnji nudi se ispovijed pred bratom i odrješenje. Kada strah i jad zbog vlastitog grijeha postaju nepodnošljivi, kada se teži za sigurnosti oproštenja, tada vrijedi poziv na ispovijed pred bratom u imenu Isusa Krista. Ono zbog čega su Isusa napali da huli na Boga, naime zbog toga što je opraštao grijehe, sada se dešava u kršćanskoj zajednici po snazi prisutnosti Isusa Krista. Jedan drugome u ime Isusa oprašta sve grijehe i anđeli se u nebu raduju zbog grešnika, koji se kaje. Tako vrijeme pripreme uoči Gospodnje večere biva ispunjeno bratskom opomenom, utjehom, molitvama, strahom i radošću.

Dan Gospodnje večere je za kršćansku zajednicu dan radosti. U srcu pomirena s Bogom i braćom, zajednica prima dar Tijela i Krvi Isusa Krista a po njemu oprost, novi život i blaženstvo. Dano joj je novo zajedništvo s Bogom i ljudima. Uopće je zajedništvo oko Gospodnje večere punina kršćanskog zajedništva. Kao što su udovi zajednice za stolom Gospodnjim Tijelom i Krvlju sjedinjeni, tako će oni to biti zajedno i u vječnosti. Ovdje je zajednica prispjela svome cilju. Ovdje je savršena radost u Kristu i njegovoj Crkvi. U sakramentu je zajednički život kršćana iz Riječi došao do ispunjenja.

Izvadat iz knjige: Dietrich Bonhoeffer, Zajednički život, Osijek: Izvori, 1995., str. 105-106.

Naslovna fotografija: Wikipedia

Odgovori