Upoznajte ukrajinske luterane istočnog obreda

Malo je poznato da pored istočnog katolicizma i pravoslavlja zapadnog obreda postoji  i protestantizam istočnog obreda. Riječ je o protestantskim crkvama koje su kroz bogoslužja, obrede, liturgijsku odjeću i ikonografiju vezane za istočnu ili orijentalnu kršćansku tradiciju. Najpoznatije protestantske crke istočnog obreda su:  Ukrajinska luteranska crkva, Ukrajinska reformatorska pravoslavna crkva, Malankarska Mar Toma sirijska crkva,  Evangelička crkva Svetog Tome u Indiji, Evanđeoska baptistička crkva Gruzije, Evangelička pravoslavna crkva i druge.

Ukrlc_logo.svg
Oznaka Ukrajinske luteranske crkve (Lutherova ruža sa tzv. ruskim križem)

Ove crkve se ponekad nazivaju i „reformirano pravoslavne“ i djeluju na različitim kontinentima (Europa, Azija, Amerika…). Posebnu pažnju privlači Ukrajinska luteranska crkva, zbog specifičnog spoja protestantizma i istočno-kršćanske (pravoslavne) tradicije.

Nastanak  ukrajinskog luteranizma bizantskog obreda

Iako se luteranizam u Ukrajini pojavljuje još u XVI stoljeću, on dobija svoje nacionalne i kulturne specifičnosti tek u XX stoljeću. Ukrajinska luteranska crkva je formalno nastala 1926. godine i na njenom čelu se nalazio pastor Teodor Jarčuk, bivši grkokatolički svećenik. Crkvi se ubrzo pridružuju i pojedini grkokatolički i pravoslavni svećenici iz Galicije sa svojim zajednicama koje su reformirane u luteranskom duhu.

Dogmatski okvir crkve je Augsburška vjeroispovijest, dok su običaji i tradicija ukrajinski. Ukrajinski luterani nisu koristili reformiranu zapadnu latinsku misu već bizantski tip liturgije (Liturigiju Sv. Ivana Zlatoustog) ali prilagođenu i adaptiranu prema luteranskim pravilima.  Ukrajinska luteranska crkva imala je veoma razvijenu izdavačku djelatnost (tridesetih godina tiskan je Ukrajinski evangelički služebnik (misal), trebnik (obrednik) i sl.) i brojala do 10 000 vjernika. Ipak, vrlo brzo crkva je uništena od strane sovjetskih komunističkih vlasti. Imovina crkve je oduzeta, mnogi od župljana su zatvoreni ili ubijeni. I sam osnivač crkve, Teodor Jarčuk ubijen je od strane NKVD-a 1941. godine.

Obnova

IMG_0998
Unutrašnjost Ukrajinske luteranske crkve

Devedesetih godina prošlog stoljeća dolazi do obnove Ukrajinske luteranske crkve. Obnavljaju se župe, a 1996. godine posvećen je i episkop (biskup) Ukrajinske luteranske crkve, Jaroslav Šepeljavec. Pojedini objekti  su vraćeni crkvi, formirana je i Bogoslovska seminarija Svete Sofije, a crkva je organizaciono podijeljena na općine i eparhije (biskupije).  Danas broji oko 23 općine i oko 2 000 vjernika.

 Specifičnosti

Ukrajinska luteranska crkva je crkva konzervativne orijentacije i zastupa konfesionalni luteranizam.  To je jedina luteranska crkva u svijetu koja u bogoslužju koristi istočni obred (Liturgija Sv. Ivana Zlatoustog). Osim toga, ukrajinski luterani su se držali julijanskog kalendara sve do 2018. godine (kada su prešli na novojulijanski kalendar), u crkvama se mogu vidjeti ikone i crkvene zastave istočnog tipa, a njeguje se i ukrajinsko pjevanje. Svećenstvo koristi zapadnu bogoslužbenu odjeću, ali i istočnu.

Sabor Ukrajinske luteranske crkve

Na čelu crkve je episkop (biskup) Vjačaslav Gorpinčuk. Ukrajnska luteranska crkva je članica Konfesionalne luteranske konferencije i Sveukrajnskog savjeta crkva i organizacija.

Sobor2012-1

Više o Ukrajinskoj luteranskoj crkvi možete saznati na stranici Ukrajinske luteranske crkve

Vladimir Marjanović

Fotografije: Ukrajinska luteranska crkva

Odgovori