J.C. RYLE: 5 pitanja o kršćanskom životu

Biskup J.C. Ryle nam progovara o kršćanskom životu, koji treba biti stvaran i učinkovit.

O kršćanskom životu

1. Koje mjesto zauzima kršćanstvo u tvome srcu?

Nije dovoljno samo da vjeruješ u istinu u svojoj glavi, da je priznaješ svojim usnama, ili čak da proizvodi jake osjećaje u tebi. Stvarno kršćanstvo vlada u tvome srcu. Ono vodi osjećaje, volju, upravlja ukusima, izborima i odlukama. Vlada li kršćanstvo u tvome srcu?

2. Koje poglede na grijeh tvoje kršćanstvo proizvodi?

Stvarno kršćanstvo, koje Duh Sveti proizvodi u srcu, uvijek će voditi u ozbiljna promišljanja o tome koliko je grijeh loš. Nećeš o grijehu misliti samo kao o nečem neumjesnom što grješnike čini predmetom sažaljenja, već da je to nešto odvratno što Bog mrzi i što grješnika čini krivim, izgubljenim i predmetom Božjega gnjeva i osude. Vidjet ćeš grijeh kao uzrok svake nesreće u svijetu – kao nešto što je uništilo sve dobro što je Bog stvorio. Iznad svega, vidjet ćeš ga kao nešto koje će i nas uništiti zauvijek, ukoliko naš dug ne bude plaćen a mi oslobođeni iz ropstva. Gledaš li tako na grijeh?

Vidi i ovo: Pravo kršćanstvo nije popularno

3. Koje poglede na Krista proizvodi tvoje kršćanstvo?

Nestvarni kršćanin možda vjeruje da Krist stvarno postoji i da je činio dobro ljudima. On može pokazivati izvanjsko poštovanje prema Kristu i može dolaziti na kršćansko bogoslužje. Ali stvarni kršćanin će uživati u Kristu kao njegovom Spasitelju, osloboditelju velikom Prvosvećeniku, Prijatelju bez koga ne bi imao uopće nade. On će vjerovati Njemu, voljet će ga, uživat će u NJemu i imat će utjehu u NJemu kao Posredniku između Boga i ljudi, kao Onome tko je hrana, svjetlo, život i mir njegovoj duši. Gledaš li ovako na Krista?

4. Koje plodove tvoje kršćanstvo rađa u tvome životu?

Stvarno se kršćanstvo vidi po tvojim plodovima – plodovima pokajanja, vjere, nade, ljubavi, poniznosti, duhovnosti, dobrote, samoodricanja, oproštenje drugima, samokontroli, istinitosti i strpljenju. Stupanj kako se ove stvari vide razlikovat će se od vjernika do vjernika, ali je korijen svega ovoga prisutan u svakom djetetu Božjem. Imaš li ove plodove?

Vidi i ovo: Siguran znak pravog kršćanina

5. Što je naš stav prema sredstvima milosti i što činimo s njima?

Pod sredstvima milosti mislim na ono što nam je Bog dao kao sredstva za naš duhovni rast. Što misliš o Danu Gospodnjem? Je li on tebi užitak, sladak okus neba koji nam dolazi? Što misliš o javnom bogoslužju, kada se crkva okuplja na molitvu i slavljenje, kako bi slušala propovijedanje Riječi Božje te oko Stola Gospodnjega? Je li sve ovo tebi važno, ili možeš živjeti i bez toga? Što misliš o osobnoj molitvi i čitanju Biblije? Jesu li ove stvari neophodan dio tvoga života? Je li ti donose utjehu ili su ti dosadne? Ako ova sredstva duhovnog rasta nisu neophodan dio tvoga kršćanskoga života, kao što su hrana i piće neophodni tvome tijelu, onda možeš sumnjati u stvarnost svoga kršćanstva.

Biskup John Charles Ryle (1816.-1900.) nakon studija teologije u Oxfordu, zaređen je za anglikanskog svećenika 1842. godine  1880. je posvećen za biskupa Liverpoola.

Iz knjige: J.C. Ryle, Hodanje s Bogom, str. 24-25.

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti sljedeći link

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori