U VUKOVARU ODRŽANA TRIBINA O REFORMACIJI

Društvo za hrvatsku povjesnicu, u suradnji sa Zavodom za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Vukovaru, u subotu, 21. travnja, održalo je prvu u ciklusu tribina pod nazivom “Vukovar kakav je nekada bio”.

Povodom prošlogodišnje 500. obljetnice Reformacije, na prvoj tribini pod nazivom “Povijest reformacije na vukovarskom području” razgovaralo se o bogatoj povijesti protestantizma na vukovarskom području, osobito s obzirom na prvu i najstariju hrvatsku protestantsku župu u Tordincima. Gost tribine bio je teolog i crkveni povjesničar dr. sc. Jasmin Milić, biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve u Republici Hrvatskoj.  Voditeljica tribine bila je Lidija Barišić Bogišić.

00000003768Bila je ovo prigoda da se više čuje o bogatoj povijesti protestantizma na vukovarskom području, koji je ovdje prisutan već od ranog pojavka protestantske reformacije, dakle od 16. stoljeća.  I u samom Vukovaru nekada je djelovala značajna reformirana zajednica, koja već 1960.-ih godina prestaje sa svojim djelovanjem.

Posebnost ove crkve jest u tornju koji je izgrađen 1910. godine po projektu  vukovarskog inženjera Frana Funtaka onda poznata graditeljska tvrtka Banheyer i sin. Radi se o najstarijem armirano betonskom zvoniku u Hrvatskoj sagrađenim u secesijskom stilu. Sama crkva bez tornja nekada je bila sinagoga (u Vukovaru poznata kao Mala sinagoga)  a od 1894./1895. postaje Reformirana crkva. Crkva je  stradala nakon velike poplave Dunava, 1965. godine. Voda je potkopala temelje, no to ne znači da crkva nije mogla biti spašena. Ipak, vlasti su odlučile srušiti je tako da od druge polovice 60-ih godina prošloga stoljeća ova prekrasna crkva koja je krasila grad Vukovar više ne postoji.

  • IPA

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti sljedeći link

 

 

Odgovori