HOĆE LI KATOLIČKA CRKVA NJEMAČKE OMOGUĆITI PRIČEST PROTESTANTIMA?

Njemačka (rimokatolička) biskupska konferencija, na čelu s kardinalom Reinhardom Marxom, u veljači ove godine uvrstila je u raspravu prijedlog da se protestantima koji su u braku s rimokatolicima omogući pričest u Rimokatoličkoj crkvi.  Za izradu vodiča o pričesti protestanata glasovalo je  62 njemačka biskupa. Protestanti u mješovitim brakovima mogli bi primiti pričest ako “ispovjedaju katoličko razumijevanje euharistije”.

Ova bi praksa, naglašavaju biskupi, bila dobro rješenje za slučajeve u kojima je “duhovna glad za zajedničko primanje euharistije (…) toliko jaka da može ugroziti brak i vjeru”.

Predsjedavajući Njemačke protestantske crkve (EKD), Heinrich Bedford-Strohm, pozdravio je ovu najavu kao “važan korak na našem ekumenskom putu”. Bedford-Strohm i njegov katolički kolega Reinhard Marx bili su vrlo angažirani oko ekumenskih poruka  tijekom obilježavanja 500. godišnjice protestantske reformacije u 2017. godini.

No, ovakva mnogućnost izazvala je i negativne reakcije kod određenih njemačkih rimokatoličkih biskupa. Sedam njih je napisalo otvoreno pismo u kojem izražavaju svoje protivljenje onome što nazivaju “protestantizaciju Crkve”. Obratili su se i Papi, te su vatikanski mediji objavili kako će se od Njemačke biskupske konfernecije zatražiti stanka glede navedenog prijedloga.

I određeni evangelički čelnici su iznenađeni ovim prijedlogom te smatraju da se radi o strategiji za privlačenje protestanata rimokatoličkoj misi. U intervjuu njemačkoj tiskovnoj agenciji IDEA, profesor evangeličke teologije Ulrich Körtner izjavio je protestantskom vjerniku teško prihvatiti katoličku doktrinu euharistije.

Nadbiskup Marx je u svome odgovoru kritičarima naglasio kako vodič još nije objavljen te da bi se pristup euharistiji omogućio onim protestantima koji su supružnici rimokatolika, ali kao opcija u  “pojedinačnim slučajevima u kojima bi bilo potrebno promišljeno duhovno razlučivanje”.

Izvor: evangelicalfocus.com

Vidi više ovdje

Naslovna fotografija: Predsjedavajući Evangeličke crkve u Njemačkoj, Heinrich Bedford-Strohm i Kardinal Reinhardom Marx, izvor ekd.de

Lajkajte i pratite nas na facebooku

Odgovori