Može li kršćanin imati sigurnost spasenja? (Westminstersko vjeroispovijedanje)

Sigurnost spasenja jest specifičnost protestantizma, posebice reformirane teologije.  No, što doista znači imati sigurnost spasenja? Jedni vjeruju da imati sigurnost znači kako vjernik u Krista spasenje nikada ne može izgubiti, drugi vjeruju da vjernik u Krista može i otpasti od njega te time izgubiti spasenje. Dobro je vidjeti što su o ovoj temi govorili reformatori, odnosno rana protestantska vjeroispovijedanja. Evo što o tome kaže   Westminstersko vjeroispovijedanje (reformacijski spis iz 17. stoljeća) u 18. poglavlju:

Sigurnost spasenja

1. Iako se licemjeri i ostali neobraćeni ljudi isprazno zavaravaju lažnim nadama i tjelesnim pretpostavkama kako se nalaze u Božjoj milosti i kako su spašeni; a nada će u to nestati; oni pak, koji istinski vjeruju i ljube Gospodina Isusa Krista, koji se istinski trude biti pred njim čiste savjesti,mogu biti u potpunosti sigurni, u zemaljskome životu, da se nalaze u stanju milosti i mogu se radovati u nadi u slavu Božju, a zbog te nade oni se nikada neće posramiti.

Vidi i ovo: Pitanje sigurnosti spasenja u današnjem vremenu

2. Ta sigurnost nije samo puko nagađanje utemeljeno na nesigurnoj nadi, već je utemeljena na nepogrjesivoj sigurnosti vjere utemeljene na božanskoj istini o obećanju spasenja, na unutarnjem svjedočanstvu onih milosnih dara za koje su i dana ova obećanja, na svjedočanstvu Duha posinjenja koji zajedno s našim duhom svjedoči da smo djeca Božja, a taj je Duh zalog naše baštine i njime smo zapečaćeni za dan otkupljenja.

Vidi i ovo: Ako imam sigurnost spasenja, mogu li činiti što želim?

3. Ta nepogrješiva sigurnost ne pripada samoj srži vjere, već vjernik može i dugo čekati, suočiti se s mnogim nevoljama prije nego li je mogne posjedovati; ipak može, osposobljen Duhom Svetim kako bi spoznao dare koje mu je Bog podario, bez posebnog otkrivenja, pravilnom uporabom uobičajenih sredstava zadobiti tu sigurnost. Stoga je dužnost svakog vjernika s revnošću učvršćivati svoj vlastiti poziv i izbor; čini li tako, Duh Sveti prosvijetlit će njegovo srce radošću i mirom u ljubavi i zahvalnosti prema Bogu, snagom i radošću za izvršavanje i poslušnost Božjim zapovijedima. Sve su ovo istinski plodovi te sigurnosti, i vjernici koji imaju sigurnost spasenja daleko su od raspuštenoga i nemoralnog ponašanja.

Vidi i ovo: Možemo li izgubiti sigurnost spasenja?

4. Sigurnost spasenja i u istinskih vjernika može biti na različite načine poljuljana, umanjena i prekinuta. Bilo zbog zanemarivanja jačanja te sigurnosti, bilo zbog činjenja nekog grijeha koji ranjava savjest i žalosti Duha Svetoga, bilo zbog nenadanih i teških kušnji, bilo zbog toga što im je Bog uskratio svoju naklonost, sakrio svoje lice, ili vjernik toliko pati da se čak boji Boga i hoda u tmini. Vjernici, međutim, nikada nisu ostavljeni bez Božjeg sjemena koje je u njima, niti bez života vjere, niti bez ljubavi za Krista i bližnje, niti bez iskrenosti srca i svjesnosti o dužnostima. Iz svega toga, djelovanjem Duha, njihova sigurnost oživljava u pravo vrijeme, a u međuvremenu, također, sve ih ove stvari čuvaju od potonuća u potpuni očaj.

Vidi i ovo: Sigurnost spasenja

Naslovna fotografija: Novi život

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori