ZAŠTO JE SUDJELOVANJE BISKUPA CURRYA NA KRALJEVSKOM VJENČANJU ZA NEKE ANGLIKANCE SPORNO?

Autor: Jasmin Milić

Predsjedavajući biskup Episkopalne crkve u SAD, Michael Curry održao je propovijed na vjenčanju princa Harrya i Meghan Markle. Središnja tema njegove propovijedi bila je ljubav. Njegov dinamičan nastup i govorničke sposobnosti izazvali su kod mnogih oduševljenje i pozitivne reakcije. No, veliki dio anglikanaca ima ozbiljne primjedbe kada je u pitanju služba biskupa Currya.

  1. Biskup Curry predsjedavajući je biskup Episkopalne crkve u SAD.

Episkopalna crkva jest zapravo jedna od anglikanskih crkava u Americi. Nastala je u 18. stoljeću a naziv je uzela po episkopalnom hijerarhijskom ustrojstvu.  Titula primasa ove crkve jest predsjedavajući biskup što je ekvivalent nadbiskupskoj tituli.

  1. Episkopalna crkva u SAD je izrazito liberalna i u teološkom i s kršćanskog tradiocionalnog stajališta, moralno-etičkom smislu.

Jedan od vodećih liberalnih biskupa ove crkve je, sada već biskup u miru,  John Shelby Spong, koji je poznat po propovijedima i predavanjima u kojima negira osnovne istine kršćanske vjere, te se praktično ismijava onima koji zastupaju tradicionalne kršćanske doktrine. Episkopalna crkva ga nikada nije sankcionirala. Osim njega, tu su i drugi biskupi, svećenici i teolozi ove crkve koji odbacuju vjerovanje u djevičansko začeće, Kristovo božanstvo, uskrsnuće, Kristov ponovni dolazak i sl.

Osim toga, Episkopalna crkva je poznata i po svojoj otvorenosti prema LGBT populaciji. Ne samo da su pripadnici LGBT populacije dobrodošli kao članovi episkopalnih župa, već se homoseksualni, odnosno lezbijski partnerski odnos ne smatra zaprjekom ni za biskupsku i svećeničku službu. Najpoznatiji slučaj jest onaj biskupa Gene Robinsona koji je kao prakticirajući homoseksualac posvećen za biskupa Episkopalne crkve.

  1. Biskup Curry je zagovornik i promicatelj prava LGBT osoba

Upravo je biskup Curry jedan od vatrenih zagovornika i promicatelja prava LGBT osoba te ne smatra spornim da takve osobe budu nositelji svećeničkih službi u Episkopalnoj crkvi.

  1. Episkopalna crkva SAD je suspendirana od strane anglikanskih primasa.

Anglikanska crkva nije, kako se to krivo smatra, samo Crkva Engleske. Ona je istina majka crkva, no anglikansku zajednicu u svijetu čini 38 anglikanskih provincija (samostalnih crkava). Primasi (nadbiskupi) ovih provincija su na sastanku primasa 14. siječnja 2016. u Canterburyju donijeli odluku suspenziji Episkopalne crkve SAD na 3 godine, tražeći od iste da promijeni svoja stajališta te da ih usuglasi s doktrinarnim i moralno-etičkim standardima tradicionalnog anglikanizma. Primasi su naglasili da stavovi Episkopalne ckrve  “predstavljaju fundamentalni otklon od vjere i učenja kojega se pridržava većina naših provincija po pitanju doktrine o braku”.

  1. Sukladno odluci primasa, biskup Curry nije mogao propovijedati na kraljevskom vjenčanju.

Time što je nadbiskup Justin Welby dopustio (navodno je biskup Curry pozvan od mladenaca), a biskup Curry se odazvao propovijedati na kraljevskom vjenčanju, i jedan i drugi su prekršili odluku primasa te time pokazali da ne poštuju ostale nadbiskupe niti njihove odluke.

  1. Zbog stavova Episkopalne crkve u SAD je ustrojena nova provincija, Anglikanska crkva Sjeverne Amerike

Zbog teološkog i moralno-etičkog liberalizma, veliki dio biskupa, klerika i vjernika Episkopalne crkve su, nezadovoljni stanjem u Episkopalnoj crkvi, ustrojili 2002. godine Anglikansku crkvu Sjeverne Amerike kao novu provinciju, na čelu koje je trenutno nadbiskup Foley Beach. Ova je provincija dio i GAFCON-a, anglikanskog tijela koje okuplja veći dio anglikanskih provincija.

Protestantska reformirana kršćanska crkva u RH je u punom euharistijskom zajedništvu s Anglikanskom crkvom Sjeverne Amerike.

  1. Je li biskup Curry doista čovjek tolerancije i ljubavi?

Ljubav je bila središnja točka njegove propovijedi na kraljevskom vjenčanju. I dok biskup Curry pokazuje veliko razumijevanje za određene skupine, i sudeći po njegovim riječima, pun je ljubavi prema svakome, crkva na čijem je čelu u SAD, postala je doslovno progonitelj onih anglikanaca koji žele sačuvati tradicionalnu anglikansku vjeru. Episkopalna crkva je pokrenula mnoge sudske sporove protiv određenih anglikanskih župa u SAD, želeći im oduzeti imovinu i onemogućiti ih da slave Boga u svojim crkvama. U isto vrijeme mnoge Episkopalne crkve doslovno se gase a crkvene se zgrade prodaju za različite namijene. Stoga mnogi anglikanci vide veliki raskorak u njegovim riječima i djelima.

Naslovna fotografija: Screenshot, Youtube

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link

Odgovori