ZNATE LI TKO SU JOHN I CHARLES WESLEY?

Danas je u anglikanskom kalendaru spomendan na braću Johna i Charlesa Wesleya. Svećenici, sinovi anglikanskog svećenika i velikani duhovnog probuđenja 18. stoljeća.

download (2)John Wesley (1703.-1791.) bio je anglikanski svećenik i osnivač metodističkog pokreta. Wesley je metodistički pokret, koji je dobio ime po metodama duhovnog posvećenja, osnovao kao pokret obnove unutar Anglikanske crkve. Bio je vatreni evangelizator koji je na konju obilazio različite krajeve Engleske i engleskih kolonija. Poznata je njegova izjava “Cijeli svijet je moja župa”. U tom cilju je postavljao laičke propovjednike koji su putovali naokolo, propovjedajući i vodeći “razrede” koji su zapravo bili kućne biblijske grupe. To se nije svidjelo vodstvu Anglikanske crkve te zbog toga nije bio dobrodošao u mnogim anglikanskim župama.

Poseban utjecaj na Johna Wesleya imao je njegov prijatelj, puritanac George Whitefield.

John Wesley je do smrti ostao anglikanac i anglikanski svećenik. Tek su se četiri godine nakon smrti Johna Wesleya, metodisti u Engleskoj  organizirali kao zasebna denominacija. U Americi su nešto ranije, još za njegova života Metodisti djelovali kao neovisna crkva od Anglikanske.

220px-Charles-Wesley-preachingCharles Wesley (1707.-1788.) također je bio zaređeni anglikanski svećenik. Za vrijeme studija u Oxfordu osnovao je “Sveti klub” kojem se kasnije priključuje njegov brat John i George Whitefield. Iako je bio dio metodističkog pokreta, bio je protivnik neovisnog djelovanja metodizma od Anglikanske crkve.

Poznat je kao autor mnogih duhovnih pjesama (po nekim izvorima napisao je oko 6.500 pjesama) pa ga se smatra najvećim piscem kršćanskih himni svih vremena.

Njegove se himne rado pjevaju u pjesmaricama protestantskih crkava i crkava reformacijske baštine.

Ovaj datum, 24. svibanj, uzima se kao spomendan na ovu znamenitu braću evangelizatora po 24. svibnju 1738. kada je John Wesley na jednom skupu pijetista (zajednica  Aldersgate)  doživio je ono što je nazvao njegovo ” obraćenje”. On svjedoči kako mu je tom prilikom srce bilo “neobično zagrijano” za evanđelje. Njegova daljnja služba, kao i služba njegovoga brata Charlesa svjedoči da ga taj žar naviještaja  evanđelja nikada nije napustio.

Autor: Jasmin Milić

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link.

Odgovori