R.C.SPROUL: Božja suverenost i predodređenje

Kada govorimo o Božjoj suverenosti ustvari govorimo o Božjem autoritetu i Božjoj moći. Kao suvereni vladar, Bog je vrhovni autoritet na nebu i na zemlji. Svaki je drugi autoritet manji. Svaki drugi postojeći autoritet stoji u ovisnosti i svoju vlast izvodi iz vrhovnoga autoriteta. Svi autoriteti postoje ili na temelju Božje zapovijedi ili na temelju Božjeg
odobrenja.

Sastavnica riječi autoritet jest riječ autor. Bog je autor svih stvari nad kojima ima autoritet. On je stvorio svemir. On je vlasnik svemira. Vlasništvo mu daje određena vlasnička prava. Sa svojim svemirom može raditi što mu volja. S time u vezi svaka sila u svemiru proizlazi iz Božje vlasti. Svaka je svemirska sila Bogu podčinjena. Čak je i Sotona nemoćan djelovati bez Božjega dopuštenja. Kršćanstvo nije dualizam. Mi ne vjerujemo u dvije jednake sile koje se međusobno bore za prevlast. Kada bi Sotona bio jednak Kristu u snazi, mi ne bismo imali nikakve sigurnosti u konačnu pobjedu, niti u to da će dobro nadvladati zlo. Bili bismo sudbinski stavljeni u položaj između tih dviju sila.

Sotona je stvorenje. On je zao, ali i njegovo je zlo podčinjeno Božjoj suverenosti, baš kao što je to i naše vlastito zlo. Božji je autoritet apsolutan i moć nadmoćna. On je suveren….

Da je Bog na neki način, sve što se trebalo dogoditi, odredio, jest pripadajući dio njegove suverenosti. Takva ideja, sama po sebi, ne pripada samo kalvinizmu. To samo znači da je Bog suveren vladar nad svojim stvorenjem. Bog može predodrediti događaje na razne načine, ali sve što se događa moralo je, a da bi se moglo zbiti, imati bar njegovo dopuštenje. Ukoliko je Bog nešto dopustio, morao je odlučiti da  nešto dopusti. Time je na neki način kroz dopuštanje predodredio događanja, jer ih je mogao i ne dopustiti. Ima li neki kršćanin koji bi osporio da Bog može kada hoće intervenirati u svijetu i neko događanje zaustaviti? Bog može, ako poželi, zaustaviti čitav svijet.

sov1Reći da je Bog sva događanja unaprijed predodredio ne znači ništa drugo do reći da je on suveren nad djelom svojih ruku. Kada bi se nešto moglo dogoditi bez njegova odobrenja to bi dovelo u pitanje njegovu suverenost. Kada bi Bog nešto zabranio, a to bi se unatoč tomu dogodilo, značilo bi da je uzrok toga događanja jači i viši suveren od Boga. Znači, ukoliko postoji dio Božjega stvorenja koji nije obuhvaćen Božjom suverenošću, tada Bog jednostavno nije suveren. Ukoliko Bog nije suveren, tada Bog jednostavno i nije Bog. Ukoliko postoji samo jedna molekula u svemiru koja se potpuno slobodno kreće, potpuno slobodna od Božjega utjecaja, mi tada nemamo nikakva jamstva da će se ijedno od Božjih obećanja zaista i ostvariti. Možda će ta čudesna molekula srušiti sve Božje namjere. Samo jedno zrno pijeska promijenilo je, po Oliveru Cromwellu, smjer povijesti Engleske; stoga samo jedna čudesna molekula može promijeniti povijest spasenja. Možda bi ta molekula mogla biti razlogom koji bi spriječio Kristov drugi dolazak.

Čuli smo priču: zbog manjka jednog čavla izgubljena je potkova, zbog gubitka potkove izgubljen je konj, zbog gubitka konja izgubljen je jahač, zbog gubitka jahača izgubljena je bitka, zbog izgubljene bitke izgubljen je rat. Sjećam se koliko sam bio pogođen kada sam čuo da je najveći vozač autoutrka u ovim krajevima Bill Vukovich poginuo u sudaru na utrci Indianapolis 500. Kvar je imao uzrok u metalnom komadiću nalik na kopču za kosu, vrijednosti 10 centi. Bill Vukovich imao je nevjerojatnu mogućnost kontrole trkaćih automobila. Bio je veličanstven vozač, ali nije bio suveren. Djelić vrijedan 10 centi koštao ga je života. Bog se ne mora brinuti hoće li mu mali bezvrijedni djelić poremetiti plan. Nema čudesnih malih molekula koje slobodno lutaju naokolo. Bog je suveren. Bog je Bog….  Bez suverenosti Bog ne bi mogao biti Bogom. Ukoliko odbacimo božansku suverenost moramo prihvatiti ništa manje do ateizam. S tim se problemom svi susrećemo. Držimo se čvrsto Božje suverenosti, no ipak na takav način da ne ugrožavamo ljudsku slobodu.

Bog je od vječnosti, mudrom i svetom nakanom svoje volje
slobodno i nepromjenjivo odredio sve što se ima dogoditi, no Bog
nije stvorio grijeh, niti je volja stvorena pod bilo kakvom prisilom,
niti je oduzeta sloboda ili nepredvidivost događanjima,
nego je ustanovio sve što se ima dogoditi u svim slučajevima.
Westminstersko vjeroispovijedanje

Uočite makar kako je Bog suveren. On ne čini nasilje niti ograničava čovjekovu slobodu. Ljudska sloboda i zlo postoje, ali su podčinjeni Božjem suverenitetu.

Preuzeto iz knjige: R.C. Sproul, Izabranici Božji, Osijek: Kršćanski centar “Dobroga Pastira”,2010.,  str. 25-30.

  • Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link.

Odgovori