GAFCON 3 – ANGLIKANCI OKREĆU LEĐA CANTERBURYJU?

Drugi dan GAFCON susreta u Jeruzalemu prošao je u znaku zajedništva i međusobnog ohrabrivanja. Ovo je naročito važno jer neke Anglikanske crkve su pod stalnim progonstvom a mnoge su i u materijalnoj potrebi. Ipak možda i najveći problem Anglikanske Crkve jeste razdvojenost liberalnih od tradicionalnih crkava. Tako je drugoga dana za govornicu stao preuzvišeni Suhail Deweni, biskup Jeruzalema i Bliskog istoka, s porukom da se tradicionalne Anglikanske crkve trebaju vratiti u dijalog s liberalnim crkvama. Cilj je pronaći način da se međusobno uvaže različita mišljenja i stavovi. Dao je primjer svoje biskupije koja ima 32 župe i čak 37 škola te mnogo bolnica, a cilj je da i bolnice i škole budu dostupne ne samo raznim kršćanima već i svim pripadnicima abrahamskih religija.

Tijekom svoga govora preuzvišeni Stanley Ntangali, primas Ugande izjavio je kako Uganda neće biti prisutna na sljedećoj Lambethskoj konferenciju koju saziva nadbiskup od Canterburyja Justin Welby. Razlog tome je što Uganda kao i cijeli GAFCON traži od Crkve Engleske da u potpunosti prizna Anglikansku Crkvu Sjeverne Amerike kao i novu GAFCON provinciju Anglikansku Crkvu Brazila, te da i jedna i druga provincija budu prisutne na Lambethu. Svoj govor o nužnosti GAFCON-a da zadrži čvrst stav po pitanju biblijske ortodoksije i anglikanske tradicije završio je riječima: “Dok se god ne uvede božanski red u Anglikanskom Zajedništvu, mi nećemo prisustvovati niti jednom sastanku kojeg saziva Canterbury”. Ovo je vrlo ozbiljna poruka canterburyjskom nadbiskupu jer GAFCON sačinjava oko 70% Anglikanskog Zajedništva.

Umirovljeni biskup Engleske Crkve preuzvišeni Nazir-Ali koji trenutno djeluje na Sveučilištu Oxford izjavio je kako uz klasični anglikanski kvadrilateral za jedinstvo Anglikanske crkve (Pismo, ranocrkvena vjeroispovijedanja, apostolska sukcesija/episkopat, dva sakramenta) sve Anglikanske crkve trebaju biti aktivno uključene i u drugim aspektima anglikanskog jedinstva: (1) Ljubavi prema Svetom pismu, (2) svetoj liturgiji, (3) pastoralnom pristupu prema svima, (4) uključenje u javne rasprave o moralnoj teologiji, (5) uključenje u javni život, te (6) doprinositi jedinstvu svih kršćana.

Nakon drugog dana svi predstavnici svojih provincija mogli su posjetiti sveta mjesta u Jeruzalemu.

Naslovna slika: biskup Stanley Ntnangali (GAFCON)

Vidi još:  GAFCON 3 – PRVI DAN JE IZA NAS

Odgovori