(VIDEO) Prije godinu dana održano povijesno bogoslužje u Tordincima

U nedjelju, 2. srpnja 2017. u tordinačkoj Protestantskoj reformiranoj crkvenoj općini održano je svečano bogoslužje povodom 500. obljetnice Reformacije. Bogoslužje je izravno prenosila Hrvatska radio televizija na prvome programu.

Ova visoka obljetnica je iza nas. Obilježena je različitim aktivnostima: bogoslužjima, simpozijumima, duhovnim akademijama, predavanjima, predstavljanjima knjiga… No, bogoslužje u najstarijoj protestantskoj hrvatskoj župi zasigurno je povijesni događaj jer je na jednom mjestu okupilo predstavnike svih protestantskih crkava i crkava reformacijske baštine.

Ovaj mali podsjetnik na ovaj značajan povijesni događaj, neka ujedno bude i pitanje: jesmo li danas, godinu dana poslije, bliži jedni drugima ?

Na svečanom su bogoslužju uz domaćina, biskupa PRKC-a Jasmina Milića, pribivali i Branko Berić, biskup Evangeličke crkve, Giorgio Grlj – predsjednik PEV-a i predstavnik inicijative REF500HR, Toma Magda i Željko Mraz ispred SBC-a, Damir Špoljarić ispred EPC-a, Dušan Sajak ispred Slovačke evangeličke crkve, Attila Kettos ispred Reformatske crkvene općine Laslovo, Matej Lazar Kovačević nadglednik Crkve Božje, te svećenici PRKC-a. Prvi je to put da se na bogoslužju u tom broju i zastupljenosti nađu predstavnici svih protestantskih i evanđeoskih crkava čime ovaj događaj ulazi u povijest protestantskog kršćanstva u Hrvatskoj. Pozvani su bili i odazvali se i predstavnici Rimokatoličke crkve te Islamske vjerske zajednice kao i predstavnici županijske i lokalne vlasti, te Šime Jerčić ravnatelj ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama.

Svi su predstavnici crkava uz čitanje biblijskih tekstova i/ili molitve obratili okupljenoj zajednici i izrazili svoju radost što je do takvog skupa došlo i uputilo molitve Bogu za cjelokupnu Kristovu crkvu i za njegov blagoslov nad kršćanskim svjedočanstvom u našoj zemlji. Euharistijsku je službu vodio domaćin, biskup Jasmin Milić u zajedništvu sa svećenstvom Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH.

Pjevanje su animirali crkveni zbor te mladi iz Crkve Božje pod vodstvom Davida Kovačevića, a gledatelji diljem Hrvatske su prijenos bogoslužja mogli pratiti u izravnom prijenosu na prvom programu Hrvatske televizije uz komentar Augustina Bašića. Skup je završio zajedničkim objedom koji je omogućila općina Tordinci.

 

 

  • IPA
  • PEV

Odgovori