Je li Josip Kristov otac?

U kojem je smislu Josip Kristov otac?

U lukinom evanđelju, 2, 41 do 52 opisan nam je događaj o Kristu koji je kao dvanaestogodišnjak sa svojim roditeljima došao u Jeruzalem o blagdanu Pashe. Tom prilikom,  kaže nam Pismo, Isus se bez znanja roditelja zadržao u Jeruzalemu, nakon što su oni s drugim hodočasnicima krenuli nazad svojim domovima. Kada su to Josip i Marija primjetili, vratili su se u Jeruzalem. Našli su ga u Hramu, među učiteljima kako ih sluša i postavlja im pitanja. Marija, žalosna, govori Isusu: “Dijete moje, zašto nam to učini! Gle! Otac tvoj i ja s bolom smo te tražili“. Marija dakle ustvrđuje ovdje da je Josip Isusov otac.

Marija kaže da je Josip Kristov otac

Nedavno sam pročitao nevjerojatan komentar na ovu Marijinu izjavu: “Marija je lagala. Budući da Josip nije otac Isusov, Marija je svjesno lagala i time potvrdila da je grješnica.”

Je li doista Marija ovdje lagala? Predstavlja li nam Biblija Majku Isusovu kao lažljivicu?

Ne, Marija ovdje nije lagala. Josip jest bio Kristov otac. I ovo nije jedino mjesto u Pismu gdje se navodi kako je Josip otac Isusov. On to nije bio u biološkom smislu, jer je, vjerujemo, Isus začet po Duhu Svetom i po tomu je Bog, a rođen od Marije djevice po tijelu, po tomu je čovjek, dakle bogočovjek (100 % Bog i 100 % čovjek). Stoga je Marija doista Bogorodica jer je rodila Boga i čovjeka. Rađa Krista kao Boga u vremenu a ne u vječnosti (u vječnosti je rođen od Boga) i rađa čovjeka u vremenu.

No, što je s Josipom? Biblija ne govori puno o njemu. No, obzirom na njegovu ulogu u Kristovu životu, sigurno je vrijedan naše pažnje i našeg poštovanja.

U pravnom smislu Josip je Kistov otac

Jeste li ikada razmišljali o Josipovoj vjeri? Mi često ističemo Marijinu vjeru. No, koliko je više Josipu trebalo vjere da povjeruje kako je doista Marija začela po Duhu Svetome! I povjerovao je. Mariju je prihvatio kao svoju suprugu a Isusa kao svoga sina. Time Josip u pravnom odnosno zakonskom smislu postaje Otac Isusov. Očinstvo, ni tada a ni danas, nije samo biološka već i pravna kategorija. Kada netko u potpunosti usvoji dijete, on mu je pred zakonom otac odnosno majka.

Vidi i ovo: Što trebamo znati o Josipu?

Da je Isus imao biološkoga oca koji ga je priznavao, brinuo o njemu, a Josip živio s njegovom majkom bez preuzimanja očinstva, tada bi mu bio očuh, kao što je to i danas kada se radi o tomu je li netko očuh ili otac. No, Isus je imao samo jednog zemaljskog oca u zakonskom smislu, u smislu skrbi, u smislu prihvaćanja i odgoja, a to je bio Josip.

U Mateju 1, 25 čitamo kako je Marija rodila sina a Josip mu dade ime – Isus. Davši ime Isusu, Josip je i time ispunio ulogu zemaljskoga oca.

Čak su i posinjeni robovi u Isusovo vrijeme, sukladno Rimskom pravu, imali status sina i svoga usvojitelja su mogli zvati ocem. Upravo nam tu ideju predstavlja apostol Pavao kada govori o našem posinjenju od strane nebeskoga Oca, koga doista možemo zvati jer smo posinjeni – Abba, odnosno Oče.

Kada je u pitanju tekst iz Luka 2, 41-45, koga smo naveli na početku, treba reći i ovo: Ako je Marija lagala da je Josip otac Isusov, onda laže i Božja riječ, odnosno evanđelist Luka, jer se na dva mjesta u ovome tekstu navodi da su Josip i Marija Isusovi RODITELJI.  Otac i Majka su roditelji.

Isus je iskusio očinsku ljubav Josipovu

Josip Kristov otac

Kada Isus poučava o nebeskom Ocu i uspoređuje ga sa zemaljskim ocem punog ljubavi prema svojoj djeci, sigurno ne govori teoretski već iskustveno: on je imao svoga zemaljskoga oca punog ljubavi prema njemu i taj se otac zvao Josip.

Još jedna, vrlo važna činjenica: U Starom zavjetu je prorečeno da će Mesija biti potomak Davidov. Marija nije potomak Davidov već Josip. To nam se navodi i u rodoslovlju u Matejevu Evanđelju. Dakle, proročanstvo o kraljevskom podrijetlu Isusovu se ostvaruje po Josipu.

Dakle, činjenica da je Marija nazvala Josipa ocem Isusovim, a u kontekstu cjelokupnog navedenog odlomka iz Luke 2, 41 – 52 gdje se dva puta Josip naziva roditeljem Isusovom, govori o zemaljskoj ulozi Josipa kao Oca Isusovog a ne o Mariji kao lažljivici.

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link.

Autor: Jasmin Milić

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori