PRIOPĆENJE ZA JAVNOST O TZV. “AKADEMIJI SVETI TIMOTIJE”

Povodom upita koji stižu na adresu Biskupskog ureda Protestantske reformirane kršćanske crkve, a o tzv. Akademiji „Sveti Timotije“ koju navodno vodi Anglikanska crkva u Srbiji, obraćamo se javnosti sljedećim priopćenjem:

U Republici Srbiji djeluju dvije anglikanske jurisdikcije: Crkva Engleske (Church of England) i Reformirana episkopalna crkva (Reformed Episcopal Church).  Ove dvije anglikanske jurisdikcije prepoznate su od vodećih anglikanskih tijela u svijetu i u euharistijskom su zajedništvu s ostalim anglikanskim provincijama. Reformirana episkopalna crkva (u Hrvatskoj pod nazivom Protestantska reformirana kršćanska crkva) to zajedništvo ostvaruje putem GAFCONA-a.

Takozvana Anglikanska ortodoksna crkva u Srbiji nije dio Anglikanske zajednice. Radi se o manjoj vjerskoj zajednici nastaloj u SAD 1963. godine s vrlo malim brojem vjernika.  Ne radi se o kanonski valjanoj Anglikanskoj crkvi, niti je priznata od bilo koje kanonske Anglikanske crkve. O istoj smo se ranije očitovali sljedećim priopćenjem Priopćenje za javnost o tzv. Anglikanskoj ortodoksnoj crkvi

12735970_10206508037557564_383929318_n
Očitovanje predstavnika Crkve Engleske i Reformirane episkopalne crkve o tzv. Anglikanskoj ortodoksnoj crkvi

Sukladno tome, tzv. Akademija „Sveti Timotije“ nije anglikansko teološko učilište, a koliko je nama poznato, nije registrirano niti kao vjerska škola, niti kao visokoškolska ustanova u Srbiji što dakako dovodi i u pitanje legalnost djelovanja iste.  Na fb stranici ove “Akademije” ne mogu se naći podaci niti o njezinu sjedištu, niti o upravi.

Ne osporavamo dakako niti jednoj vjerskoj zajednici niti teološkom Učilištu djelovanje, ukoliko djeluju sukladno zakonima matične države, no kako ne bi došlo do zablude da se u konkretnom slučaju radi o kanonski valjanoj Anglikanskoj crkvi i anglikanskoj “Akademiji”, očitujemo se ovim priopćenjem.

Biskupski ured Protestantske reformirane kršćanske crkve  (Reformirane episkopalne crkve) za Hrvatsku, Srbiju i Mađarsku.

 

Odgovori