39 članaka vjere (15): “O tome kako je Krist bez grijeha”

O tome kako je Krist bez grijeha

Trideset i devet članaka vjere temeljni je doktrinarni dokument Anglikanske crkve. Glavni mu je autor nadbiskup canterburya Thomas Cranmer. Prvi je put u obliku trideset i devet članaka objavljen 1563. Članci su prihvaćeni od Engleskog parlamenta 1571. godine. Ovdje donosimo revidirano izdanje prihvaćeno na Konvenciji Protestantske episkopalne crkve održane 12. rujna 1801., a potvrđeno i od Reformirane episkopalne crkve 2. prosinca 1873. godine.

ČLANAK 15.

O tome kako je Krist bez grijeha

 Krist bez grijeha

 „Krist je kao istinski dionik naše naravi postao nama jednak u svemu, osim u grijehu, od kojega je potpuno izuzet, kako tjelesno, tako i duhovno. Došao je kao nevini jaganjac, koji svojom jednom učinjenom žrtvom treba preuzeti na sebe grijehe svijeta; a grijeha (kako Ivan kaže) nije bilo u njemu. Ali mi ostali, premda kršteni i u Kristu ponovo rođeni, imamo mnogo nedostataka. Stoga, kada kažemo da grijeha nemamo, sami sebe varamo i istine nema u nama.“

Ovaj Članak, kao i onaj koji slijedi, a govori „O grijehu nakon Krštenja i obraćenja“, usmjereni su protiv naučavanja radikalnih anabaptista. Među nekima od tih sekti bilo je onih koji su gledali da ponovo ožive stara heretična načela doketizma, koji je poricao pravo Kristovo čovještvo. Drugi su opet poricali njegovo žrtveno okajanje i isticali Njegovu grešnost. Ali na nekako jadan i ironičan način, bilo je i nekih među njima koji su odvažno tvrdili kako oni koji su obraćeni i obnovljeni ne mogu zgriješiti. Tako su istovremeno na drzak način porekli bezgrešnost našeg Gospodina i zadržali svoju vlastitu.

Vidi i ovo: Kad Bog prašta, grijeha se ne spominje

Grifith-Thomas uviđa kako je anabaptistička zabluda vezana za ovo pitanje izraz njihovog pogrešnog naglašavanja i držanja nauka o savršenoj crkvi. Ako je to zaista tako, ono što zapanjuje je njihova spremnost da umanje djelo otkupljenja po cijenu Kristove bezgrešnosti, dok su se  istovremeno odrekli svog vlastitog integriteta (poštenja) u uzaludnom nastojanju da sačuvaju ono što se ne može nikako obraniti osim samoobmanom: naime, njihovu vlastitu bezgrešnost.

Vidi i ovo: Kristova imena – Gospodin

U svakom slučaju, težina značaja Svetog Pisma stoji protiv njih. I Članak 15, poput mnogih drugih, pobija krivovjerja onih koji se protive istini tako što navodi biblijske retke koji izravno govore protiv njih: Ivan 8, 46 i 14,30, s obzirom na samog našeg Gospodina; Prva Ivanova poslanica 1:8, obzirom na nas; također i Prva Petrova poslanica 2, 22; Druga Korinćanima 5, 21; Poslanica Hebrejima 4,15 i 7,26-27; Prva Ivanova poslanica 3,5.

Autori: Leonard Wayne i Jonathan Riches

Prijevod s engleskog: Danijel Milas

Kod preuzimanja ovoga članaka obavezno navesti link

Tekst 39 članaka vjere
Prethodni članci: 39 članaka vjere

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori