(VIDEO) KRIŽ – LUDOST ILI SILA?

Autor: Biskup Jasmin Milić

“Bez sumnje, govor o križu ludost je za one koji propadaju, a za nas koji se spasavamo sila je Božja”. (1 Korinćanima 1,18)

Vjerojatno ste primijetili da nosim križ. On mi nije nakit odnosno ukras već znak moje biskupske službe. Kada kažem da je to znak moje službe, to znači da je on trajni podsjetnik koga vjerujem, kome služim i koga naviještam – Raspetoga Krista. Križ je podsjetnik i svima koji ga vide na meni kakvu im poruku nosim – poruku križa. Znaju mi neki reći: “skrećeš pažnju na križ”. I dobro je da je tako, jer mi to i je cilj – da svima skrenem pažnju na križ.

Đavao mrzi križ. On zna da je na križu poražen i da je njegova vlast slomljena.
Nevjernici ne vole križ. On im smeta i zato ga žele ga ukloniti iz javnog prostora. Ne žele ga gledati. Zašto? Zato što križ nosi snažnu poruku, a oni tu poruku ne žele prihvatiti.
Postoje nažalost i vjernici koji ne razumiju kakvu poruku križ nosi. Ovih dana sam čuo jednoga propovjednika kako se ismijava onima koji nose križ i koji križ smatraju simbolom kršćanstva. Križ je, kaže on, sredstvo mučenja, pa bi to isto bilo kao da nosiš električnu stolicu oko vrata. Usput, to je omiljeni argument Jehovinih svjedoka protiv križa.

Istina je da je križ bio strašno sredstvo mučenja i pogubljenja. Takav je bio i Isusov Križ. No, ako naša razmišljanja o Isusovu križu ostanu samo na tome da je to mjesto stradanja, patnje i smrti, tada nismo upoznali Krista u potpunosti. Tada je za nas Isus poput mnogih drugih koji su umrli na križu. No, Isusov križ je drugačiji od svih drugih križeva – jer je Isus drugačiji od svih smrtnika koji su na križu završili.

1. Kristov je križ najljepši simbol ljubavi. Kada gledam križ, kada gledam raspetoga, kada vidim njegove probodene ruke koje raširene kao da me grle, ja gledam Ljubav. Isus, raspeti, raširenih ruku, kao da kaže: “gledaj, ovoliko te ljubim”.

2. Kristov križ je mjesto pobjede. Smrt je pobijeđena, vlast đavla u životima onih koji su Krista prihvatili je pobijeđena.

3. Križ je mjesto slave. Isus je proslavljen na križu. Njegovi ubojice su ga htjeli poniziti no Otac nebeski ga je proslavio.

4. Križ je pomirilište. Po njemu nas Krist miri s Bogom, prinosi vlastitu pomirnu žrtvu umjesto nas.

5. Križ je mjesto praštanja. Na križu Isus nije prestao propovijedati i praštati. On grli razbojnika pored sebe I daje mu život vječni. Kada god pogledam na križ on me podsjeća da je na njemu plaćena žrtva za sve moje grijehe. Mogu doći u pokajanju Kristu i znati da će mi on oprostiti svaki moj grijeh.

I puno toga drugoga je križ: mjesto nade, mjesto propovijedanja, i ono što je najvažnije mjesto spasenja!

Kristov križ ili privlači ili odbija. U kojoj si ti skupini?

Za one koji ne razumiju Kristovu žrtvu, njima je govor o križu – križ ludost. Ali za nas koji se spasavamo sila je Božja. Pavlu je križ centar njegova naviještanja. I zato će reći: “A ja sam daleko od toga da se ičim ponosim, osim križem Gospodina našega Isusa Krista…” (Galaćanima 6,14).

Svakodnevne Misli dana možete pratiti na fb stranici Biskupa Jasmina Milića

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link.

Odgovori