PRISTUPIMO NAŠEM VELIKOM SVEĆENIKU U SVAKO DOBA JER NAM JE NEBO OTVORENO

Braćo: Imajući dakle velikoga Velikog svećenika koji prodrije kroz nebesa – Isusa, Sina Božjega – čvrsto se držimo vjere. Ta nemamo takva velikog svećenika koji ne bi mogao biti supatnik u našim slabostima, nego poput nas iskušavana svime, osim grijehom. Pristupajmo dakle smjelo prijestolju milosti da primimo milosrđe i milost nađemo za pomoć u pravi čas! Hebrejima 4, 14-16

Razumije li Bog naše teškoće?

Koliko puta smo pomislili: razumije li nas Bog, razumije li naše teškoće? Jesmo li kada rekli ili čuli od drugih: ne zna Bog kako je nama?

Cijela poslanica Hebrejima nam govori o Kristu kao ispunjenju svećeničke odnosno žrtvene službe. Sve na što je upućivala svećenička, posebice velikosvećenička služba u Starome zavjetu, cjelokupni žrtveni hramski sustav, sve je to pronašlo ispunjenje u Kristu. Krist je naš Veliki svećenik, Krist je savršena žrtva.

Što je bila uloga svećenika u Starome zavjetu? On je bio potpuno predan službi u Hramu. Održavao je cjelodnevna bogoslužja. Primao je žrtve od onih koji su dolazili u Hram i žrtvovao ih na oltaru. Grješnik je dakle, pred svetoga Boga  dolazio posredstvom svećenika i žrtve.

Služba velikog svećenika

Posebno se isticala služba Velikog svećenika. Osim što je prinosio dnevne žrtve (obavljao bogoslužja) u Hramu, jedini je mogao ući u Svetinju nad svetinjama, tom najsvetijem djelu Hrama, jedanput godišnje o blagdanu Pomirenja. U Isusovo vrijeme Veliki je svećenik imao i veliki politički utjecaj kao predstojnik Velikoga vijeća.

Dakle, pristup Bogu u Starome zavjetu nije bio tako jednostavan.

Je li naš put do Boga klimav?

U našoj kući imamo ljestve koje vode na tavan. Te su ljestve stare sigurno preko 50-60 godina, ako ne i više. Klimave su i par letvica nedostaje. Tako da je penjanje njima otežano, stresno pa i nesigurno. Zato i ne pamtim kada sam zadnji puta bio gore, jer me takve ljestve obeshrabre. Znam, vrijeme je da ih zamijenim i iskreno, ne znam zašto su još tamo.

Mnogi su obeshrabreni “uspeti se” Bogu, jer je njihov put do njega klimav.

Zato Pisac poslanice Hebrejima oduševljeno piše ove riječi primateljima. A to su Židovi koji možda još uvijek nisu upoznali Krista kao onoga koji je siguran put do nebeskog prijestolja.

Krist je savršeni put

On je savršen put, stabilan i čvrst, na njemu se osjećamo sigurno, znamo kuda idemo i sigurno do cilja stižemo.

Zemaljski veliki svećenik je mogao ući u Svetinju na svetinjama. To je bio njegov najveći domet dokle se smio približiti Bogu. Drugi svećenici a tek vjernici nisu mogli ni to.

Isus je došao iz samoga Neba na zemlju te uzlazi opet kroz nebesa do svoga prijestolja. Sada to prijestolje postaje prijestolje milosti. Kao što je veliki svećenik od predvorja Hrama preko svetišta ulazio u Svetinju nad svetinjama, tako i Isus uzlazi sa zemlje kroz nebesa do prijestolja Božjega.

Ovdje se očituje njegova zemaljska i nebeska služba, njegovo zemaljsko i nebesko podrijetlo. To je ono što o Kristu trebamo vjerovati i tu vjeru čvrsto držati.

On je onaj koji prinosi sebe kao vlastitu žrtvu za nas, koji pred Bogom posreduje za nas, koji nas miri s Bogom,  koji nas opravdava, onaj koji nam grijehe oprašta, onaj koji nam pristup k Ocu omogućuje.

Ideja Kristova bogočovještva je snažno naglašena u ovome odjeljku.

“Nemamo nekoga velikoga svećenika koji ne bi mogao suosjećati s nama” (r. 15).

Krist kao čovjek je pun suosjećanja prema nama. On je iskusio sve što je tadašnji čovjek mogao iskusiti. Osim onih pozitivnih trenutaka, proživio je puno nevolja I teškoća. I progonstvo, odbacivanje, izrugivanje, nepravedne optužbe, smrtne opasnosti…Na kraju je podnio i vrlo tešku smrt, smrt koja je posljedica nepravedne kazne na temelju lažnih optužbi. Zato on dobro zna što je ljudska patnja.

Isus nas razumije i pun je milosti

Isus razumije i sve napasti kroz koje prolazimo. Biblija kaže da je i on bio napastvovan. Istina, nije počinio grijeha, ali je bio u kušnjama. Njegova služba započinje u pustinji gdje ga je đavao napastvovao, kušao. Isus pobjeđuje Božjom riječju, no napasnik ne odustaje. On proba iznova i iznova ne bi li Isusa naveo na grijeh. Kao čovjek je bio kušan, ali kao Bog nije mogao počiniti grijeha.

Spočitavanja nekih pojedinaca Bogu, da on ne zna kako je nama, ne stoje. I te kako zna, i zato suosjeća s  nama, u svim našim slabostima, odnosno teškim trenutcima.

Kada znamo da imamo ovakog Velikoga svećenika, tada možemo pristupiti njemu s pouzdanjem! Ovdje se očituje njegovo božanstvo. Sada je na prijestolju svoje slave, na “prijestolju milosti”. Možemo slobodno pristupiti njemu u svako doba, i sa čvrstim pouzdanjem da će nas ne samo samo čuti, već da će nam milostivo pomoći.

U kakvoj god da si napasti ili nevolji, u nekakvoj naizgled bezizlaznoj situaciji, misliš da te nitko ne razumije i da si pred zidom, znaj da je nebo otvoreno da te čuje, da te Isus razumije, i da je spreman djelovati svojim milosrđem.

Autor: Biskup Jasmin Milić

(Propovijed iz Crkve Dobroga Pastira Osijek, 21. listopada 2018.)

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori