TUMAČENJE 39 ČLANAKA VJERE: Članak 18 – O tome da se samo u Kristovom imenu valja nadati vječnome blaženstvu

Trideset i devet članaka vjere temeljni je doktrinarni dokument Anglikanske crkve. Glavni mu je autor nadbiskup canterburya Thomas Cranmer. Prvi je put u obliku trideset i devet članaka objavljen 1563. Članci su prihvaćeni od Engleskog parlamenta 1571. godine. Ovdje donosimo revidirano izdanje prihvaćeno na Konvenciji Protestantske episkopalne crkve održane 12. rujna 1801., a potvrđeno i od Reformirane episkopalne crkve 2. prosinca 1873. godine.

Tekst 39 članaka vjere

Komentar na ostale članke vidi ovdje

ČLANAK 18

„Valja osuditi i one koji se usuđuju tvrditi da će svaki čovjek biti spašen po zakonu ili sljedbi kojoj pripada, samo ako je živio u skladu s tim zakonom i prema naravnome svjetlu. Sveto Pismo, pak, spominje samo ime Isusa Krista, u kojemu će ljudi biti spašeni.“

Svatko tko pati od zablude i misli da zato što su Članci vjere sastavljeni u 16. stoljeću da zbog toga nemaju nikakvog suvremenog značaja, treba samo pročitati ovaj 18 Članak pa da njegova zabluda iščezne. Neposredni predmet o kojem se govori u izvornom članku ticao se mlitavog duha, ravnodušnosti i nemara mnogih anabaptista koji su odbacili mnoge središnje i povijesne doktrine kršćanske vjere i to istovremeno dok su odbacivali zablude i pogreške srednjevjekovnog sustava. Među radikalnim reformatorima često nije bilo pažljivog razabiranja pogrešaka koje treba odbaciti a koje trebaju biti reformirane, kao i istina koje treba zadržati. Na takav način su bacili “mast u propast”, “malu bebu izbacili iz lavora zajedno sa prljavom vodom”. Zauzeli su stav da su doktrinalne razlike stvar ravnodušnosti dokle god je nečija vjera iskrena.

Ništa to ne može bolje objasniti nego li stajalište koje Griffith-Thomas naziva „duh slobodnjaštva“, koji nije iščeznuo u 16. stoljeću, nego je čak i danas  vrlo živ i  rasprostranjen.

Stoga Članak upravo takvom svijetu i takvom duhu izravno govori da postoji nešto što se zove apsolutna istina. Kao na predstavnika te istine Članak na poseban način ukazuje na Sveto Pismo i na njegovog svjedoka Isusa Krista koji jest Istina, i „jedino ime pod nebesima koje je dano ljudima da se spase.“

Autori: Leonard Wayne i Jonathan Riches

Prijevod s engleskog: Danijel Milas

Kod preuzimanja ovoga članaka obavezno navesti link.

Odgovori