(VIDEO) Znate li što Bog posebno mrzi na društvenim mrežama?

Autor: Biskup Jasmin Milić

„Šest je stvari koje Gospod mrzi, a sedam je gnusoba njegovu biću: ohole oči, lažljiv jezik, ruke koje prolijevaju  krv nevinu, srce koje smišlja grešne misli, noge koje hitaju na zlo, lažan svjedok koji širi laži, i čovjek koji zameće svađe među braćom“ (Izreke 6,16-19)

Jeste li čuli za izraz „Fake News“? Naravno, imamo i naš izraz za ovu pojavu: Lažne vijesti. Nekada su one bile ograničene na tisak. Po njima su i određene novine, časopisi i sl. poznati kao „žuti tisak“. Nakladnici, u svrhu prodaje svoje tiskovine i podizanja tiraža plasiraju izmišljene vijesti.

Pojavom interneta, posebice društvenih mreža svatko može sam objaviti i dijeliti svoja razmišljanja, razmišljanja o drugima, vijesti i sl. Nekima su objave, ovisno o broju klikova  i pregleda izvor zarade. Zato im je važno da naslovi budu privlačni: „Nećete vjerovati što se dogodilo!“, „Nezapamćeno“.. i sl. Kada otvorimo takve objave, često zapravo vidimo da se ništa spektakularno ne govori u njima, ali cilj onoga koji je vijest postavio je postignut: kliknuli smo, otvorili smo.

Ono što je posebno problematično jesu lažne vijesti: „Slavni glumac poginuo u saobraćajnoj nesreći!“. I onda čitate i možda dijelite vijest o smrti živoga čovjeka. Koliko puta je jedan slavni pjevač koji nas je nedavno napustio „umro“ na društvenim mrežama, prije nego je doista, nažalost, umro.

Tu su onda i lažne vijesti u cilju dezinformiranja, zastrašivanja, obmanjivanja javnosti. U posljednje vrijeme sve je više takvih neistinitih vijesti vezano za migrante. Takve se vijesti „otvaraju“ čitaju, dijele…

Lažne vijesti se plasiraju i šire nažalost i od kršćana. Često u svrhu diskreditiranja druge kršćanske zajednice, odnosno neke konkretne osobe. Tako sam ovih dana čitao o tomu kako jedna kršćanska crkva „krštava pse i mačke“. Uz tu vijest stavljena je fotografija vjernika u crkvi kako sjede sa svojim ljubimcima te ih svećenik škropi vodom. Naravno, ne radi se o krštenju životinja već o blagoslovu istih. Mi možemo imati svoje mišljenje o tome mogu li se ili ne kućni ljubimci na takav način blagoslivljati u crkvi. Ali, kada kažemo da je to nešto što nije, ili prenosimo tu vijest sa svojim vlastitim komentarom, zapravo širimo neistinu, širimo laž. Također sam nedavno čitao kako je poglavar jedne crkve rekao da je opasno i štetno vjerovati u Krista. Mnogi su prenijeli tu vijest, bez da su poslušali ili pročitali cjelovit tekst. Govorio je o štetnosti stava „Krist da-Crkva ne“ gdje je naglasio važnost vjerovanja i slijeđenja Krista ali i kršćanskog zajedništva. I ovdje se pokazalo da je netko namjerno slagao, a mnogi su ovu lažnu vijest podijelili.

Širenje neistine putem društvenih mreža, ne samo da nije korektno i moralno već vrlo ozbiljno može naštetiti nekome o kome se neistina širi. Tko bi od nas želio da se o njemu šire laži? Sjetimo se zlatnog pravila: „Kako želite da vama čine ljudi, tako činite i vi njima.“ (Luka 6,31).

No, ne samo da takvo naše djelovanje nije u redu, već je u Božjim očima veliki grijeh. Ono što Bog mrzi je grijeh. A Izreke nam kažu da Bog mrzi “lažnog svjedoka KOJI ŠIRI LAŽ”. Argument “čuo sam, nisam ja izmislio” ne opravdava te. Ako širiš neistinu, lažan si svjedok.

Budimo istinoljubivi a ne lašci. Istina je Krist, Lažac je Sotona. Naša nas djela razotkrivaju komu doista služimo. Služimo Istini!

Svakodnevne Misli dana možete pratiti na fb stranici Biskupa Jasmina Milića

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link.

Odgovori