BUGARSKA PRIPREMA RESTRIKTIVAN ZAKON O VJERSKIM ZAJEDNICAMA

Nacrt Zakona o vjerskim zajednicama u Bugarskoj prošao je prvo čitanje u Bugarskom parlamentu. Ako se ovaj Zakon usvoji, mogao bi znatno ugroziti pravni položaj manjinskih vjerskih zajednica u Bugarskoj (Rimokatoličku, Protestantske, Crkve reformacijske baštine i sl.) odnosno njihove vjerske slobode, javlja EEA

Ono što je sporno u prijedlogu Novoga zakona jesu sljedeće odredbe:

  • Samo će bugarski državljani moći obavljati vjersku službu, ako su studij završili u Bugarskoj na priznatim teološkim učilištima.
  • U tom slučaju samo će Bugarska pravoslavna crkva i Islamska zajednica jedine moći obrazovati svoje klerike i imati mogućnost da otvaraju škole.
  • Stranci će moći propovijedati samo ako rade u Bugarskoj s ordiniranim služiteljima.
  • Strane donacije će biti dozvoljene samo u svrhu gradnje crkava i socijalnu pomoć i morat će biti odobrene od Vlade. Svećenici neće moći dobivati plaću iz vana.
  • Vjerske aktivnosti se neće moći održavati izvan prostorija koje su za to određene.
  • Samo vjerske zajednice koje imaju više od 300 vjernika moći će steći legalan status.

Ovime će država Bugarska imati velike ovlasti kontrolirati i upravljati vjerskim zajednicama.

Povodom ovoga prijedloga Zakona brojni su pripadnici manjinskih vjerskih zajednica prosvjedovali u znak negodovanja i potencijalne ugroze vjerskih sloboda.

Prema posljednjem popisu stanovništva među vjernicima u Bugarskoj 60% su pravoslavci, 8% muslimani, 0,66% katolici i 0,87% protestanti.

Odgovori