(VIDEO) BOŽIĆNA PORUKA BISKUPA JASMINA MILIĆA, 2018.

Kristovo rođenje obilježilo je kraj jednoga i početak novoga vremena, nove nade, novoga iščekivanja ponovnoga njegovog dolaska. A njegov ponovni dolazak označit će kraj prolaznosti, smrti, tuge, jauka i boli (Otkrivenje 21, 4) i početak vječnosti, neprolaznosti.

Tako nam i godišnja svetkovina Kristova rođenja dolazi na kraju godine. Kada se možda osjećamo umorni, opterećeni svakodnevnim brigama, usamljeni i zaboravljeni, eto nam radosti Božića! Dolazi nam Krist, donijeti utjehu, ohrabrenje, nadu, ljubav, radost..  obnoviti u nama spoznaju da je došao u ovaj svijet kako bi nam uprisutnio Boga među nama.

Ako nam je razdoblje iza nas obilježeno radošću, nekim lijepim i značajnim događanjima, radost Božića u nama budi zahvalnost prema Bogu koji je stvaran u našim životima, koji je doista Emanuel – Bog s nama.

Božić nas iznova poziva na novi život u Kristu. Kao što je njegovo rođenje bilo kraj jednog i početak novog vremena, tako nas i svetkovina njegova rođenja poziva da  na početku novoga vremenskog razdoblja  naš odnos s Bogom bude sve čvršći, naša ljubav prema Bogu i prema bližnjima sve veća, a naš hod prema cilju naše nade – prema vječnosti, sve sigurniji.  Na tome putu nismo sami. On je doša biti i ostati među nama. O tome nam svjedoči i jedan stari pozdrav kršćanskoga Istoka: Krist je među nama! I jest i bit će!

Božić je svetkovina rođenja Boga i čovjeka, patnika i pobjednika, poniznoga i uzvišenoga, maloga i velikoga Boga! Da, postao je malen radi nas. Otuda i naziv Božić – umanjenica od imenice Bog. Došao je kao malen na ovu zemlju da bi nama otvorio put do Neba. Ako ne razumijemo što to znači da je Bog, nas radi, postao i malen, nećemo razumjeti svu Njegovu veličinu koja nam se po toj istini otkriva. Samo je veliki Bog mogao takvo što učiniti i time objaviti  svoju ljubav prema nama!

Neka radost Božića ispuni naša srca, naše domove, naše crkve. Neka poruka Božića osvježi naše živote. Neka prisutnost rođenoga Kralja bude stvarnost naša.

Čestit vam Božić i od Boga blagoslovljena Nova 2019. godina!

Dr.sc. Jasmin Milić, Biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH

Kod prenošenja ovoga članka obavezno navesti link

Odgovori