PRIOPĆENJE ZA JAVNOST O TZV. “PROTESTANTSKOJ KAPELANIJI” U ZAGREBU

Kako se u posljednje vrijeme na internetskim stranicama i društvenim mrežama pojavljuju obavijesti o tzv. “Protestantskoj kapelaniji” u Zagrebu, te kako o istoj pristižu upiti biskupskom uredu Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH, očitujemo se sljedećim priopćenjem:

  • “Protestantska kapelanija” nije dio Protestantske reformirane kršćanske crkve u Republici Hrvatskoj niti je nastala odvajanjem njezinog bilo kojeg organizacijskog oblika. Osoba koja se predstavlja za “voditelja” navedene “kapelanije” bio je svećenik Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH i župnik Protestantske reformirane crkvene općine u Zagrebu. Nakon što je od strane Biskupskoga ureda Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH suspendiran te protiv njega pokrenut disciplinski postupak, iz iste je, zajedno sa svojom obitelji te još jednim članom crkvene općine u Zagrebu, na vlastiti zahtjev istupio.
  • “Protestantska kapelanija” nije dio niti jedne registrirane vjerske zajednice u Republici Hrvatskoj.
  • “Protestantska kapelanija” nije kao takva registrirana u Evidenciji vjerskih zajednica niti može djelovati kao pravna osoba u Republici Hrvatskoj.
  • “Protestantska kapelanija”, iako se predstavlja kao anglikanska, nije dio niti jedne Anglikanske crkve koja je u zajedništvu s Anglikanskim crkvama, članicama Anglikanskog zajedništva. Tzv. Slobodna Protestantska episkopalna crkva u Engleskoj, na koju se “Protestantska kapelanija” poziva nije članica ni Anglikanske zajednice niti GAFCON-a.
  • Ono što dodatno zbunjuje jest da se na stranicama Anglikanske ortodoksne crkve iz Srbije navodi kako je “Protestantska kapelanija” u Zagrebu njezin sastavni dio. O istoj je zajednici IPA već objavila priopćenje. 

Poštujemo pravo svakoga pojedinca na vjerovanje, odnosno nevjerovanje, sukladno vlastitim uvjerenjima, te djelovanje vjerskih zajednica, sukladno Ustavu i zakonima Republike Hrvatske, no kako ne bi došlo do zablude da se u slučaju tzv. “Protestantske kapelanije” u Zagrebu doista radi o vjerskoj zajednici koja u Republici Hrvatskoj  pravno djeluje kao protestantska odnosno anglikanska zajednica, obratili smo se javnosti ovim priopćenjem.

U međuvremenu tzv. “Protestantska kapelanija” istupila je iz Anglikanske ortodoxne crkve te je pristupila je tzv. Slobodnoj anglikanskoj zajednici sa sjedištem u Engleskoj koja nema zajedništvo niti s jednom kanonskom Anglikanskom provincijom te je od strane Anglikanskih provincija nepriznata. Radi se o zajednici koja promovira prava gay osoba na brak te u svoje redovie prima aktivne LGBT svećenike.

Biskupski ured 

Protestantske reformirane kršćanske crkve u Republici Hrvatskoj

 

Povezani članci:

PRIOPĆENJE O TZV. ANGLIKANSKOJ ORTODOKSNOJ CRKVI

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST O TZV. “AKADEMIJI SVETI TIMOTIJE”

“CRKVE” PO MJERI SIMPSONA

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s