PRIOPĆENJE ZA JAVNOST O TZV. “PROTESTANTSKOJ KAPELANIJI” U ZAGREBU

Kako se u posljednje vrijeme na internetskim stranicama i društvenim mrežama pojavljuju obavijesti o tzv. “Protestantskoj kapelaniji” u Zagrebu, te kako o istoj pristižu upiti biskupskom uredu Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH, očitujemo se sljedećim priopćenjem:

• “Protestantska kapelanija” nije dio Protestantske reformirane kršćanske crkve u Republici Hrvatskoj niti je nastala odvajanjem njezinog bilo kojeg organizacijskog oblika. Osoba koja se predstavlja za “voditelja” navedene “kapelanije” bio je svećenik Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH i župnik Protestantske reformirane crkvene općine u Zagrebu. Nakon što je od strane Biskupskoga ureda Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH suspendiran te protiv njega pokrenut disciplinski postupak, iz iste je, zajedno sa svojom obitelji te još jednim članom crkvene općine u Zagrebu, na vlastiti zahtjev istupio.
  • “Protestantska kapelanija” nije dio niti jedne registrirane vjerske zajednice u Republici Hrvatskoj.
  • “Protestantska kapelanija” nije kao takva registrirana u Evidenciji vjerskih zajednica niti može djelovati kao pravna osoba u Republici Hrvatskoj.
  • “Protestantska kapelanija”, iako se predstavlja kao anglikanska, nije dio niti jedne Anglikanske crkve koja je u zajedništvu s Anglikanskim crkvama, članicama Anglikanskog zajedništva. Tzv. Slobodna Protestantska episkopalna crkva u Engleskoj, na koju se “Protestantska kapelanija” poziva nije članica ni Anglikanske zajednice niti GAFCON-a.
  • Ono što dodatno zbunjuje jest da se na stranicama Anglikanske ortodoksne crkve iz Srbije navodi kako je “Protestantska kapelanija” u Zagrebu njezin sastavni dio. O istoj je zajednici IPA već objavila priopćenje.

Poštujemo pravo svakoga pojedinca na vjerovanje, odnosno nevjerovanje, sukladno vlastitim uvjerenjima, te djelovanje vjerskih zajednica, sukladno Ustavu i zakonima Republike Hrvatske, no kako ne bi došlo do zablude da se u slučaju tzv. “Protestantske kapelanije” u Zagrebu doista radi o vjerskoj zajednici koja u Republici Hrvatskoj  pravno djeluje kao protestantska odnosno anglikanska zajednica, obratili smo se javnosti ovim priopćenjem.

Biskupski ured

Protestantske reformirane kršćanske crkve u Republici Hrvatskoj

Oglasi

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s