SVETI SERAFIM SAROVSKI – RUSKI SVETAC U ANGLIKANSKOM KALENDARU

Dana 2. siječnja u anglikanskom se kalendaru nalazi spomendan na sv. Serafima Sarovskog, jednog od najvećih ruskih svetaca.

Rodio se u Kursku, u Rusiji19. srpnja 1759. godine, od bogatih roditelja. Na krštenju je dobio ime Prohor. Kad je navršio 17 godina, majka ga je poslala da se posveti monaškom životu. Na rastanku mu je poklonila mali križ, od koga se nikada nije odvajao. Najprije je otišao u Kijevsko-pečersku lavru, a potom ga je starac Dositej uputio  u sarovsku pustinju. Ne zadovoljavajući se tišinom i šutnjom sarovske monaške obitelji, ugledajući se na neke manastirske starce, s blagoslovom svog starca, u slobodnim trenutcima povlačio se u gustu šumu radi molitvenog usamljeničkog tihovanja.

Prohor 18. kolovoza 1786. godine nakon obreda monašenja dobiva ime Serafim. Udvostruči svoje napore i živio još usamljenije, roneći u unutarnje bogomisleno razmatranje. Uvijek u jednoj istoj odjeći, zimi je skupljao granje, ljeti čuvao pčele i radio u svojoj maloj gradini. Uz velike tjelesne napore, danonoćno je pjevao  crkvene pjesme, i predavao se uzvišenim radovima uma i srca. Puno je čitao, naročito Sveto pismo. Izdržavao je velika đavolja iskušenja i zamke. Da bi se još usrdnije borio protiv istih, uzeo je na sebe veliki podvig. Tisuću dana i noći na granitom kamenu proiznosio je iz dubine duše carinikovu molitvu: “Bože, milostiv budi meni grešnome!”  Jednom jeprilikom proveo 1000 u molitvi za obraćenje svoga naroda.

Toliko je bio poznat i voljen da je dnevno dolazilo skoro po dvije tisuće ljudi na molitvu za iscjeljenje ili po savjete, ili samo na blagoslov. Odlikovao se velikom poniznošću. Kada ga je svijet slavio, on je sebe nazivao “ubogi Serafim”. Običavao je druge pozdravljati riječima: Krist je uskrsnuo, radosti moja (Hristos voskrese radosti moja).

812443Svoju ljubav nije pokazivao samo prema ljudima već i prema svom stvorenju, životinjama i biljkama. Među mnogim životinjama koje su ga posjećivale i od njega hranu dobijale bio je i jedan mrki medved, koji ga je, po kazivanju mnogih očevidaca, spasio od razbojnika.

Dana 14. siječnja 1833. godine starac Serafim završio je svoj život na zemlji, klečeći u molitvenom položaju.

Godine 1831., dvije godine prije njegov smrti, sa ocem Serafinom susreo se sibirski veleposjednik Nikolaj Motoviljev i zapisao svečeve riječi i čudo koje se dogodilo u tom susretu. To je jedno od najveličanstvenijih autentičnih svjedočanstava o nekom svecu ikada zabilježeno… Tekst  možete pročitati na stranicama bitno.net

MISLI SVETOG SERAFIMA

  • Ništa na svijetu nije bolje od mira u Kristu – u njemu se poništava svaka borba zračnih i zemajskih duhova: Jer ne ratujemo mi protiv krvi i tijela, nego protiv poglavarstva, i vlasti, i gospodara tame ovoga svijeta, protiv duhova zlobe podnebesnih.
  •  Može li čovjek da se ne raduje, vidjeći sunce tjelesnim očima? A koliko veća radost nastaje kada čovjek unutarnjim, (duhovnim), očima ugleda Sunce Pravde, Krista. Tada se uistinu raduje anđeoskom radošću. O tome je Apostol rekao: “Naš je život na Nebesima”.
  •  Kada netko živi u mirnom raspoloženju, on kao da žličiom zahvaća duhovne darove. Imajući mirno raspoloženje duha, i budući osjenjivani milošću Božijom, Sveti Oci su dugo živjeli.
  • Cilj kršćanskoga života je stjecanje Duha Svetoga.
  • Stekni duh mira i tada će se tisuće oko tebe spasiti.
  • Tko je zauzet spoznajom samog sebe, nema kada da primjećuje druge.
  • Može se pričestiti na zemlji, a ostati nepričešćen na Nebu.
  • Od radosti čovjek može šta god želi da uradi, od unutarnje napetosti – ništa.
  • Prava vjera ne može biti bez djela: ko zaista vjeruje, taj sigurno ima i djela.
  • Neka na svijetu žive sa tobom tisuće ljudi, ali tajnu svoju otkrivaj jednom od tisuću.

Izvor:

wikipedia

bebamur.com

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori