Što znači “Sveti se ime tvoje”? – Tumačenje Molitve Gospodnje

Prva od sedam prošnji Molitve Gospodnje glasi: “Sveti se ime tvoje”. Kako svetimo ime Božje? 

“Ne nama, o Jahve, ne nama, već svom imenu slavu daj…” (Pslam 115,1)

Kada čujemo riječ molitva, posebno u značenju koje ima u našem jeziku, uglavnom nam pada na pamet “moljakanje” odnosno traženje od Boga nečega za nas u smislu: “Bože daj mi”, “Bože učini mi” i sl… No, prva prošnja Očenaša nije traženje usmjereno na naše potrebe. Prva prošnja je veličanje Božjeg imena. Time nas Gospodin uči kako naše molitve trebamo započeti s veličanjem Njega a ne usmjerenošću na sebe.
Spominjanje imena Božjeg ne stavlja fokus na tome kako se Bog zove, nego na Božju bit. Veličanje imena Božjeg, dakle je veličanje Boga, a to bi trebao biti krajnji čovjekov cilj, kako to kaže Westminsterski katekizam.

Što zapravo znači da “svetimo” Božje ime? To nije samo naš čin slavljenja, dakle izgovaranja hvale Božjem imenu. Naravno, to trebamo svakodnevno činiti u našim molitvama i započinjati ih slavljenjem zahvaljivanjem, veličanjem Božjeg imena. No, “svetiti” Božje ime znači puno više od izgovaranja hvale Bogu.

Pratite nas na fb stranici HORIZONTI VJERE

Druga zapovijed Božja glasi: “Ne uzimaj uzalud imena Gospodina Boga svoga”,- dakle govori nam što ne trebamo činiti s imenom Gospodnjim, a Molitva Gospodnja nas poziva da s naše strane učinimo sve kako bi se ime Božje poštovalo među svim ljudima – dakle što trebamo činiti s Njegovim imenom.

Sveti se ime tvoje – poziv na angažman za Boga

Ova nas prošnja poziva na angažman, na praktičan kršćanski život po kojem će Božje ime biti proslavljeno, “sveto” našim životom. Katekizam Biti kršćanin to definira na sljedeći način:

“Božje ime mogu objaviti svetim riječju i djelom, živeći poslušnim i urednim životom kao njegovo dijete, kao građanin njegova kraljevstva i kao onaj koji traži slavu njegovu”. (175 odgovor).

Sveti se ime tvoje

Mi Božje ime ne možemo posvetiti, učiniti svetim, u uzročnom smislu jer je Njegovo ime sveto – odnosno On sam je svet. Božja riječ nas poziva u knjizi Levitskog zakona 20, 26: “Budite mi dakle sveti, jer sam ja, Jahve, svet…” Mi trebamo svojim posvećenim životom dostojno predstavljati Boga u ovome svijetu.

Vidi i ovo: Kako voditi pobjednički kršćanski život?

Aleksandar Šmeman, govoreći o molitvi Gospodnjoj kaže:

„Sveti se ime tvoje“ znači: neka sve na svijetu, a prije svega moj život, moje tijelo, moja djela i riječi budu odraz tog svetog i nebeskog imena koje se otkrilo i koje nam je darovano. Neka život ponovno postane uzlaženje k svjetlosti, trepet, hvala, moć dobra. Neka se sve ispuni božanskim smislom i božanskom ljubavlju.

Pratite nas na instagramu

Priča se da je Aleksandar Makedonski u svojoj vojsci imao jednog vojnika koji je bio veoma loš i kao vojnik i kao čovjek. Zvao se također Aleksandar. Jednom prilikom Aleksandar makedonski mu je rekao: “Ili mijenjaj sebe ili mijenjaj ime”.

Mi se imenom Kristovim zovemo – kršćani smo. Zato smo pozvani dostojno predstavljati to ime svijetu.

Moramo biti samokritični. Kršćani su nerijetko, svojim djelima i postupcima zaprljali ime Božje. I danas čujemo za razne skandale od strane pojedinaca u kršćanskim denominacijama koji sramote ime Božje. Neka nas Gospodin od toga sačuva, i umjesto toga neka ljudi doista, kako kaže Isus, vide naša dobra djela i proslave Oca nebeskoga (Matej 5,16).

Calvin će naglasiti kako ova molba sadrži i zahvalnicu:

“Tražeći da Božje ime bude sveto odajemo mu hvalu za sva dobra, priznajemo da sve od njega potiče i zahvaljujemo na njegovoj milosti i blagodatima kojima nas daruje te zaslužuje da ga smatramo svetim” (Institucije kršćanske religije).

Pomolimo se:
Oče naš, ime je tvoje sveto i uzvišeno. Daj da ga uvijek kao takvog proslavljamo, ne samo našim riječima već našim djelima. Ne daj da ga sramotimo već da ga dostojno predstavljamo svijetu u kojem jesmo. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

Autor: Biskup Jasmin Milić

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link

Povezani članci:

Zašto Boga nazivamo Ocem? – Tumačenje Molitve Gospodnje

Što to znači da je Bog na nebesima? – Tumačenje Molitve Gospodnje

Sveti se ime tvoje

Odgovori