Što znači: “Nego izbavi nas od zla” – Tumačenje Molitve Gospodnje

“Ne molim te da ih uzmeš sa svijeta, nego da ih očuvaš od Zloga” (Ivan 17,15)

Sedma i zadnja prošnja Molitve Gospodnje glasi: “Nego izbavi nas od Zla”.

Rani reformacijski katekizmi odnosno vjeroispovijedanja ovu prošnju shvaćaju kao dio šeste pa tako govore samo o šest prošnji odnosno molbi Očenaša. No, čini se ipak da se ovdje radi o zasebnoj prošnji.

Izbavi nas od zla | Duhovnost

 

Zlo je osoba

Zlo o kojem je ovdje riječi označava osobu. Pojedini prijevodi Novoga zavjeta redak iz Mateja 6, 13 prevode “…nego izbavi nas od Zloga”. Na staroslavenskom jeziku ovaj dio glasi: “…no izbavi nas ot Lukavago” (Izbavi nas od Lukavoga)
Zli, Lukavi je zapravo Sotona. Sotona je Diábolus – optužitelj, klevetnik . Otuda naša riječ đavao. Đavao je onaj koji se želi ispriječiti između nas i Boga. Luther u Velikom katekizmu kaže da đavao “…. ometa sve ono za što mi molimo: Božje kraljevstvo i volju, kruh svagdanji, vedru i dobru savjest…”

Taktike djelovanja Zloga

U svome lukavstvu Sotona ima različite taktike djelovanja kako bi pridobio ljude za sebe: uvjerava ljude da zlo pa ni on kao personifikacija Zla ne postoji, druge da je zlo zapravo dobro, a uspijeva mu zadobiti i one koji ga otvoreno štuju. Vjerujem da ste i sami čuli za tzv. Sotonsku crkvu, crne mise i mnoge druge spiritističke obrede.
Đavla ne treba precijeniti ali niti podcijeniti. Đavao ima silnu moć, i svjedoci smo kako uspijeva nad mnogima zavladati i uništavati ih. Zato, moleći ovu prošnju mi ispovijedamo da smo slabi, da u nama nema snage da se zlu odupremo. No ujedno, ispovijedamo i vjeru u Boga koji je već pobijedio zlo i Zloga žrtvom Kristovom na križu. Heidelberški katekizam u prvome odgovoru kaže nas je Bog oslobodio od “svake moći đavla”. Zato molimo, a po molitvi tražimo izbavljenje od Onoga koji je jači od Zloga. Bog je Dobar, vječno dobro.

Zlo je stvarnost

Tamo gdje se ostvaruje volja Zloga, tamo je zlo. Zlo je pobuna protiv Boga, protiv Njegove volje. Umjesto dobra koje od Boga dolazi, Zli nam nameće drugačije razumijevanje svijeta,života, pa i samoga Boga. Zato, kako kaže katekizam Biti kršćanin u 208. odgovoru , “Zlo je voljno iskrivljenje Božje dobre volje koje iskrivljuje Božju svetost i šteti njegovu dobromu stvorenju” Zli nam se ne otkriva odmah kao zlo. On se, kako kaže Pavao “pretvara i u anđela svjetla” *2 Korinćanima 11,14). Upravo u današnje vrijeme, više nego ikada zlo promovira i nameće kao poželjno, prihvatljivo i dobro za čovjeka.

Snaga (zajedničke) molitve

Molitva je moćno oružje koje nas štiti od napasti o kojoj smo u prethodnom razmišljanju govorili. I opet nam se u ovoj prošnji , otkriva snaga zajedništva. Ne molimo se samo za sebe da nas oslobodi Bog od zla, već se molimo i za sve ljude da budu izbavljeni iz kandži Zloga: “Izbavi NAS od zla”.. Kršćanin nije individua. Kršćanin je dio zajedništva. Isus naglašava da je snaga molitve tamo gdje su tvoje ili troje u njoj ujedinjeni. Molitva je ona koja nas zapravo čuva od većeg nasrtaja, napada neprijatelja, jer kako kaže Luther u Velikom katekizmu: “…kada nas Bog ne bi čuvao, ne bismo bili od Sotone sigurni niti jednog trenutka”.

Eshatološka dimenzija

Ova molba ima i svoju eshatološku dimenziju. U konačnici ćemo s Kristom vladati kao pobjednici. Sotona će, kako to kaže Westminstrski katekizam u 196 odgovoru biti “zgažen pod našim nogama, a mi u potpunosti oslobođeni od grijeha, kušnji i svega zla, zauvijek”

Pomolimo se:

Oče naš, svakodnevno smo suočeni s napadima Zloga, svakodnevno upadamo u zamke zla, i činimo što nije tebi ugodno. Molimo te, oslobodi nas od moći Đavla, kako bismo slobodni od svih zala, služili tebi u radosti i slobodi djece Božje. Po Kristu, Gospodinu našem molimo. Amen.

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link

Povezani članci:

Zašto Boga nazivamo Ocem? – Tumačenje Molitve Gospodnje

Što to znači da je Bog na nebesima? – Tumačenje Molitve Gospodnje

Kako svetimo ime Božje? – Tumačenje Molitve Gospodnje

Što je kraljevstvo Božje? – Tumačenje Molitve Gospodnje

Što je volja Božja? – Tumačenje Molitve Gospodnje

Što je kruh svagdanji? – Tumačenje Molitve Gospodnje

Kako nam Bog otpušta grijehe? – Tumačenje Molitve Gospodnje

Dopušta li Bog napasti odnosno kušnje u našem životu? – Tumačenje Molitve Gospodnje

Odgovori