(VIDEO) Vjerujem u Boga, Oca svemogućega- Razmatranje Apostolskog vjerovanja

Pred nama je serija razmišljanja o Apostolskom vjerovanju.  Ovo je vjerovanje nastalo krajem Drugog stoljeća nakon Krista. Naziv “Apostolsko” nije zbog toga što su mu apostoli autori, već zato što je u njemu sažeto vjerovanje kako su ga apostoli primili i prenijeli drugima.Bio je to krsni obrazac ispovjedi vjere (dakle krštenici su njime potvrđivali što doista vjeruju) koji se nastao u Rimu, da bi se kasnije proširio po cijeloj kako Zapadnoj crkvi.

Vjerujem u Boga, Oca svemogućega, Stvoritelja neba i zemlje.
I u Isusa Krista, Sina njegova jedinoga, Gospodina našega,
koji je začet po Duhu Svetom, rođen od Marije Djevice,
mučen pod Poncijem Pilatom, raspet, umro i pokopan;
sašao nad pakao; treći dan uskrsnuo od mrtvih;
uzašao na nebesa, sjedi o desnu Boga Oca svemogućega;
odonud će doći suditi žive i mrtve. Vjerujem u Duha Svetoga,
svetu Crkvu katoličku, općinstvo svetih, oproštenje grijeha,
uskrsnuće tijela, i život vječni. -Amen

Vjerujem u Boga, Oca svemogućega

“ A Jahve je pravi Bog. Živi je on Bog i kralj vječni…” (Jeremija 10, 10)

Prva izjava Vjerovanja, po kome je isto dobilo ime (lat. Credo, staroslavenski Vjeruju) glasi: “Vjerujem u Boga, Oca svemogućega”

Vjerovanje – povjerenje u Boga

Vjerovanje, izrečeno biblijskim jezikom je vise od pukog prihvaćanja određenih vjerskih istina. Calvin naglašava da vjerovanje u Boga znači vjerovati Bogu i imati povjerenje u Njega odnosno dati mu svoju vjeru, položiti svoju vjeru u Boga (Institucije kršćanske vjere). Dakle, kada kažemo “Vjerujem u Boga”, kažemo zapravo “vjerujem Bogu, oslanjam se na Njega, prepuštam se Njemu, dajem mu svoje apsolutno povjerenje…”

Tko je Bog?

A što je odnosno tko je Bog? Biće koje je iznad nas ili neka sila, energija koja upravlja s nama? Netko tko nas je stvorio i prepustio slučaju? Vjerujemo li u Boga koji je samo jedan od mnoštva bogova? Ili je Bog mrtav, kako je to zaključio filozof Nietzsche?

Bog, koji nam se u kršćanskoj objavi objavljuje jest jedan, pravi i živi Bog, kako to kaže prorok Jeremija u uvodnom pročitanom retku. On nije bezlična energija, a još manje produkt mašte religioznog bića. On je stvaran, istinit i djelatan. Uzrok, Stvoritelj “svega vidljivoga i nevidljivoga” (o čemu ćemo više sutra govoriti). On je “Ljubav” koja se može iskusiti.

Bog – čovjekova potreba

Bog je čovjekova iskonska potreba. Sveti Augustin kaže: “Za sebe si nas, Gospodine, stvorio i nemirno je srce naše dok se ne smiri u Tebi.” Bog je uzrok našega postojanja, i zato je čovjek po naravi religiozno biće. Traga za smislom života, za odgovorima: “Odakle sam, zašto sam ovdje i kuda idem?” U konačnici odgovore na sva ova pitanja može pronaći samo u Bogu. 

Vjera – dar Božji

Takva je vjera dar Božji (Efežanima 2, 8-9). Ona nije naše djelo niti naša sposobnost. Nemojmo se stoga čuditi onima koji ne vjeruju. Hvala Bogu za dar vjere koji je tebi i meni od Boga darovan. 

Bog – Otac

Rekli smo da je Apostolsko vjerovanje trinitarno. Vjerujemo u trojedinoga Boga: Oca i Sina i Duha Svetoga. Prvo ispovijedamo vjeru u Oca, prvu osobu božanstva. Otac Isusov je i naš Otac jer nas je po Kristu posinio, prisvojio kao svoju djecu.

Katekizam Biti kršćanin u 41. odgovoru kaže:

“Kada Boga nazivam Ocem, ja priznajem da sam stvoren od Boga za zajedništvo s njim, da me Bog načinio na svoju sliku, da vjerujem u Boga kao svog zaštitnika i skrbnika i da svoju nadu postavljam u Boga kao njegovo dijete i baštinik u Kristu”

Svemogući Bog

Bog u koga vjerujemo je svemogući Bog. Calvin pojašnjava da se Njegova svemoćnost ne ogleda samo u tome što je Bog moćan sve učiniti, već

“… zato što sve drži u svojoj ruci, vlada Nebom i zemljom svojom providnošću, djeluje i raspolaže svim stvarima po svom mišljenju i volji…”

Vjera u Svemogućega je iskustvena vjera. Svatko to mu vjeruje, tko se na Njega osloni, tko u Boga ima povjerenje, zna da će on doista providjeti za sve, kako to kaže Heidelberški katekizam u 26 odgovoru:

„Pouzdajem se u potpunosti i nemam nikakve sumnje da će mi dati sve što mi je potrebno duši i tijelu…. On to može učiniti jer je svemogući Bog, On to i hoće učiniti jer je vjeran Otac.“

Pomolimo se:

Nebeski Oče, hvala ti za dar vjere kojim ne samo da vjerujemo u tvoje postojanje, već vjerujemo tebi, pouzdajemo se i oslanjamo na tebe. Hvala ti što nismo sami i što osjećamo tvoju snažnu prisutnost u našim životima. Neka je slavljeno ime tvoje, po Kristu, Spasitelju našem. Amen.

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s