EPISKOPALNI BISKUP KAŽNJEN JER ODBIJA LGBT VJENČANJA

Zadnje uporište pravovjernog kršćanstva u Episkopalnoj Crkvi Amerike je biskupija Albany. To se moglo vidjeti ovih dana kada je biskup Albanyja William H. Love (na naslovnoj fotografiji) odbio odluku B012 Generalnog skupa Episkopalne crkve u kojoj se navodi da svaka biskupija mora odobriti LGBT vjenčanja i prilagoditi Knjigu zajedničkih molitava po potrebi takvih vjenčanja. Većina biskupa je odlučila prihvatiti tu odluku no neki su se odmah usprotivili. To su bili:

Albany, William Love
Središnja Florida, Greg Brewer
Dallas, George Sumner
Florida, John Howard
Sjeverna Dakota, Michael Smith
Springfield, Dan Martins
Tennessee, John Bauerschmidt
Djevičanski otoci, Ambrose Gumbs

Iako se činilo u početku da će ova osmorica biskupa uistinu ostati čvrsti u svojoj namjeri da obrane pravovjerje, nekoliko dana kasnije sedmorica su pronašla način da prihvate B012 iako ne u punini. Naime, sedmorica biskupa su pristala na ovu odluku na način da su župama, odnosno župnicima, prepustili odluku hoće li ili neće služiti LGBT vjenčanja. Onaj koji je ostao u potpunosti protiv odluke o LGBT vjenčanjima te ju je u potpunosti odbio bio je biskup Albanya preuzvišeni William Love.

Zbog njegovog stava o grješnosti LGBT brakova predsjedavajući biskup Michael Curry ograničio je djelovanje biskupa Lovea u biskupiji Albany:
“Za vrijeme trajanja ovog ograničenja biskupu Loveu, bilo da djelovao pojedinačno, kao dijecezanski biskup ili u bilo kojem drugom svojstvu, zabranjeno mu je sudjelovati u svakom crkvenom disciplinskom postupku koji uključuje istospolna vjenčanja. Također ne smije kažnjavati niti laike niti klerike koji su uključeni u organiziranje istospolnih vjenčanja ili koji sudjeluju u takvim vjenčanjima bez obzira radilo se o slučaju unutar ili izvan biskupije. Ovo ograničenje stupa na snagu odmah.”

skynews-bishop-michael-curry_4314802.jpg
Predsjedavajući biskup Episkopalne Crkve, Michael Curry

Predsjedavajući biskup Episkopalne Crkve (SAD) Michael Curry je ovime potvrdio da želi inkluzivnu crkvu koja je otvorena svim vjernicima bez obzira na njihova stajališta dok god ta stajališta nisu biblijska odnosno pravovjerna. Svi oni koji se žele držati Biblije kao temelja svojega vjeroispovijedanja, a to uključuje i biskupe, očito moraju trpiti sankcije i za to biti kažnjeni. Ipak crkve GAFCON-a podržale su biskupa Lovea u njegovoj borbi da svoju biskupiju održi kršćanskom.

Odgovori